Skip to content

Het gaat goed met Danish Crown dankzij China

Foto: Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

Het gaat goed, ‘misschien zelfs wel heel goed’ met Danish Crown. Dat is het oordeel van de Deense varkenshouders over de resultaten van boekjaar 2018-2019. Kan het concern de positieve ontwikkeling vasthouden?

Slachterijconcern Danish Crown profiteerde in 2018-2019 van hogere vleesprijzen aan de afzetkant als gevolg van de problemen rondom Afrikaanse varkenspest (AVP) in China. Dat heeft het concern laten weten bij de presentatie van de jaarcijfers.

De omzet klom ten opzichte van het voorafgaande jaar met een kleine € 40 miljoen naar € 7,6 miljard. Het resultaat op het primaire bedrijf steeg naar € 338 miljoen, een verbetering met zo’n € 57 miljoen.

CEO Jais Valeur van de Deense vleescoöperatie betitelt de cijfers als solide. “De laatste twee tot drie maanden ging het erg goed en dus gaat het er nu om de goede ontwikkeling voort te zetten”, licht de directietopman toe.

Leveranciersorganisatie blij met resultaten

De varkenshouders die leveren aan de slachterij kunnen een nabetaling tegemoet zien van in totaal € 168 miljoen. De nabetaling voor de individuele vleesvarkenshouder bedraagt ruim € 0,14 per kilo en dat betekent voor de gemiddelde leverancier een uitkering van een kleine € 94.000.

De cijfers van het concern kunnen ditmaal de goedkeuring wegdragen van leveranciersorganisatie Danske Svineproducenter. Een jaar geleden klonk er nog een somber geluid van die kant. “Danish Crown presteert te slecht”, zei voorzitter Kim Heiselberg toen. Dezelfde bestuurder kan nu constateren dat het goed gaat met het concern, en misschien zelfs wel heel goed’.

Heiselberg: “Vorig jaar vroegen we of Danish Crown had overwogen om zijn groeistrategie in te ruilen voor ‘damage control’. Nadien hebben we kunnen observeren hoe Danish Crown het rotte vlees heeft weggesneden.” Daarmee doelt hij op de afstoting van het verlieslijdende Britse dochterbedrijf Tulip aan het Amerikaanse Pilgrim’s Pride.

China blijft Danish Crown kansen bieden

De gunstige ontwikkeling is praktisch alleen te danken aan de grote vraag naar varkensvlees in China. Deze factor werkte vooral door in het tweede halfjaar. Dit resulteerde in een exportrecord ter waarde van € 536 miljoen op de Chinese markt. De vraag houdt de komende paar jaar nog wel aan, gelooft Valeur, omdat de productie in China is gedecimeerd vanwege AVP.

De topman gelooft dat het concern ook na de hausse kansen heeft om op het goede spoor te blijven. De bedoeling is om de bestaande contacten met de Chinese afnemers vast te houden en verder uit te bouwen. Onmogelijk is dat niet. Danish Crown opende eerder jaar dit jaar in China een fabriek voor de verwerking van varkensvlees dat uit Denemarken wordt gehaald.

Lees ook: Danish Crown spint goudgaren bij AVP-problemen in China

Snel delen

Afbeelding
Wim Verseput

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin