Doorgaan naar artikel

Hogan en Grapperhaus: zoek de verschillen

Geüpdatet op:
Politiek & Beleid
Achtergrond
Phil Hogan stapte op vanwege de politieke en publieke druk op hem, die was ontstaan nadat hij een exclusief diner bij een golfclub had bijgewoond zonder zich te houden aan de coronarichtlijnen. Foto: ANP

Phil Hogan stapte op vanwege de politieke en publieke druk op hem, die was ontstaan nadat hij een exclusief diner bij een golfclub had bijgewoond zonder zich te houden aan de coronarichtlijnen. Foto: ANP

De ene politicus (Phil Hogan) stapt op nadat hij de coronarichtlijnen niet strikt had nageleefd. De andere (Ferd Grapperhaus) kan blijven zitten.

Phil Hogan, de afgetreden Ierse Europees Commissaris voor Handel is alweer bijna vergeten. Zijn sporen op sociale media worden al gewist. Op Twitter zijn de uitingen van Hogan als Europees Commissaris al niet meer terug te vinden zonder slimme trucs uit te voeren. Hogan besloot op 26 augustus zijn ontslag aan te bieden aan commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Hij stapte op vanwege de politieke en publieke druk op hem, die was ontstaan nadat hij een exclusief diner bij een golfclub had bijgewoond zonder zich te houden aan de coronarichtlijnen.

Hogans positie was politiek onhoudbaar geworden

De politieke druk op de christendemocratische Ierse vertegenwoordiger in de Europese Commissie was vooral in eigen land te hoog geworden. De dag voor zijn aftreden hadden de politieke leiders van de Ierse regering (de republikeinse premier Micheál Martin, de christendemocratische vice-premier Leo Varadkar, en politiek leider Eamon Ryan van de Green Party) in een opmerkelijke gezamenlijke verklaring gesteld dat de Europees Commissaris de coronarichtlijnen had overtreden. Hogans positie was politiek onhoudbaar geworden. Ursula von der Leyen koos ervoor Hogan niet te verdedigen, wat op zich ook een politieke keuze was. Daarmee was het lot van Hogan bezegeld.

Minister Ferd Grapperhaus

Hoe anders liep dat in Nederland. Minister Ferd Grapperhaus bleek het op zijn eigen huwelijksfeest niet zo nauw genomen te hebben met de anderhalvemetermaatregel. De minister had wel besloten zijn huwelijksfeest in Bloemendaal in een kleinere setting te vieren dan aanvankelijk de bedoeling was. Desondanks had hij niet kunnen voorkomen dat de coronarichtlijnen niet in acht werden genomen. De minister had dat vooraf kunnen inschatten. Zoals gewone burgers afzagen van feesten en gedwongen werden begrafenisplechtigheden in zeer kleine kring te laten plaatshebben, had ook de minister ervoor kunnen kiezen zijn huwelijksfeest anders te vieren.

Gebeurtenissen in Bloemendaal en Ierland hebben grote overeenkomsten, maar er zijn ook verschillen

Grapperhaus ging in de Tweede Kamer door het stof. Hij erkende zijn fouten, maar vond dat hij aan gezag niet had ingeboet. Hij betaalde een vrijwillige – en voor de belasting aftrekbare – boete in de vorm van een gift aan een goed doel. De gebeurtenissen in Bloemendaal en Ierland hebben grote overeenkomsten, maar er zijn ook verschillen. De grootste gemene deler lijkt dat mensen in de politieke elite denken dat de coronarichtlijnen kennelijk niet altijd op hen van toepassing zijn.

Hogan was gast op een bijeenkomst die niet volgens de coronarichtlijnen was georganiseerd. Grapperhaus was organisator van een evenement waar het misliep.

Politiek liep het anders

De publieke commotie was in beide landen vergelijkbaar, maar politiek liep het anders. Waar Hogan concludeerde dat de affaire hem het werk als Europees Commissaris zou blijven achtervolgen, zei Grapperhaus dat hij niet aan geloofwaardigheid had ingeboet en kon blijven functioneren. De toekomst zal het leren.

Snel delen

Image
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin