Hogere prijzen komen op bord van consument

Vullings
Jan Vullings Hoofdredacteur
Vroeg of laat komen de hogere prijzen op het bord van de eindgebruiker terecht. - Foto: Canva
Vroeg of laat komen de hogere prijzen op het bord van de eindgebruiker terecht. - Foto: Canva

De eindspurt van 2021 is ingezet. Het regent de laatste weken kwartaal-, omzet- en groeicijfers.

Beurstechnisch geven de directies in deze maand een voorspelling af waar de bedrijven straks het jaar op gaat afsluiten. Zo’n voorspelling is niet geheel vrijblijvend.

Grondstofkosten doorberekenen

Opmerkelijk in de stroom berichten is de waarschuwing dat de bedrijven de gestegen kosten voor grondstoffen gaan doorberekenen aan de afnemers. Voedingsconcern Nestlé bijvoorbeeld noteert een hogere omzet én een stabiele marge van 17,5%. Hierin is, zo meldt het concern, al rekening gehouden met het doorberekenen van hogere grondstofprijzen.

Gasprijs werkt door in kunstmestprijs

Kunstmestfabrikant Yara sluit het derde kwartaal beter af dan in 2020, terwijl de torenhoge gasprijs toch parten speelt. Yara rekent deze gasprijs door in hogere prijzen voor kunstmest. Danone houdt vast aan de verwachtingen over 2021, ondanks de kostenstijging. Hoe? Het voedingsbedrijf verwacht een hogere inflatie. In gewone mensentaal heet dit hogere prijzen.

Reken maar dat de extra kosten ruim worden ingeschat

En zo is het rijtje bedrijven moeiteloos aan te vullen. Terecht ook dat gestegen kosten in de prijs tot uitdrukking komen. Elke schakel in de keten zou dit op een evenwichtige manier moeten kunnen én moeten doen. De vraag is hoe hoog die extra kosten zijn.

Reken maar dat deze, met het zicht op de jaarafsluiting, ruim worden ingeschat. En ergens moet iemand die gaan betalen natuurlijk. Vroeg of laat komen de hogere prijzen op het bord van de eindgebruiker terecht. Uiteindelijk is dat vrijwel altijd de consument.

Meer overBeheer