Hongarije verlaagt voedselprijzen

13-01 | |
De Hongaarse regering wil dat winkeliers hun prijzen verlagen van onder meer zonnebloemolie. - Foto: Canva
De Hongaarse regering wil dat winkeliers hun prijzen verlagen van onder meer zonnebloemolie. - Foto: Canva

De overheid in Hongarije dwingt winkels om op 1 februari de prijzen te verlagen van zes belangrijke levensmiddelen.

Dat betreft de prijzen van suiker, tarwebloem, zonnebloemolie, varkensbeen, kippenborst en halfvolle melk. De prijzen moeten omlaag naar het niveau van half oktober, kondigt premier Viktor Orban aan in een regeringsverklaring. Orban wil zo verdere prijsstijgingen tegengaan. Onlangs stelde de Hongaarse regering maximale prijzen in voor brandstof en energie. De hypotheekrente werd bevroren. “De inflatie stijgt in heel Europa door de hoge energieprijzen en daarom stel ik landelijke prijsverlagingen in”, zei Orban tegen journalisten na een vergadering met zijn ministers.

Hoogste geldontwaarding in 15 jaar

De inflatie in Hongarije steeg in november vorig jaar naar 7,4% vergeleken met november 2020. Dat was de hoogste geldontwaarding in vijftien jaar. Door de hoge inflatie wordt de koopkracht van huishoudens ondermijnd. Dat ondergraaft de populariteit van Orban. Op 3 april worden parlementsverkiezingen gehouden in Hongarije. De oppositiepartijen hebben zich voor het eerst verenigd om Orban uit het zadel te wippen. Orban is premier sinds 2010 en is daarmee een van de langstzittende leiders in Europa. Orbans partij Fidesz gaat in de peilingen nog steeds aan de leiding, maar heeft nog maar een kleine voorsprong op de oppositie.

0% btw op voedsel, kunstmest en gas

Eerder deze week kondigde Polen een soortgelijke stap aan om het leven van veel Polen betaalbaar te houden. De Poolse regering zet de btw op basisvoedsel, kunstmest en gas vanaf 1 februari op 0%. De btw op elektriciteit en brandstoffen voor verwarming gaat omlaag.

Engwerda
Jan Engwerda RedacteurBeheer