Skip to content

Jumbo promoot PlanetProof-groente en -fruit

Jumbo verkoopt alleen nog PlanetProof-gecertificeerde groente en fruit. - Foto: Ton van der Scheer.

Jumbo verkoopt alleen nog PlanetProof-gecertificeerde groente en fruit. - Foto: Ton van der Scheer.

Jumbo verkoopt alleen Nederlandse groente en fruit met een PlanetProof-certificaat en gaat dat in de winkels meer tonen.

De harde inkoopeis voor duurzaamheidskeurmerk On the way to PlanetProof geldt vanaf begin dit jaar. Een behoorlijk deel van de Nederlandse telers kan daardoor niet meer leveren aan de winkelketen. In de reguliere teelt is het aandeel PlanetProof nog lang geen 100%.

Zo bleek uit van Stichting Milieukeur dat 19% van het fruitareaal in Nederland PlanetProof-gecertificeerd is en 30% van de groenten. Telers die zich richten op export zien nog geen meerwaarde in het keurmerk.

Jumbo gaat het keurmerk na de omschakeling van het groente- en fruitschap duidelijker aan klanten tonen. Het is vanaf februari zichtbaar op een aantal producten, maar ook op het schap zelf, stelt de keten. Daarmee wil Jumbo uitdragen dat het samen met telers verduurzaamt.

Aardappelen nog geen 75% PlanetProof

Aardappelen vormen nog een uitzondering in de Jumbo-winkels. Het is Jumbo en de leveranciers niet gelukt het aandeel naar 100% op te schroeven. Driekwart van de aardappelen zijn PlanetProof gecertificeerd. Dat aandeel zal naar 100% stijgen dit jaar, stelt de keten.

Voor importproducten geldt de inkoopeis ook nog niet. Het aandeel groente en fruit van Nederlandse bodem is bij Jumbo ongeveer 60%, maar schommelt gedurende het seizoen.

32 fruittelers in Bee Deals

Naast PlanetProof houdt Jumbo vast aan het project Bee Deals. Daarin hebben 32 telers voor hard- en zachtfruit maatregelen genomen voor bijen. Voorbeelden zijn het inzaaien van bloemrijke randen en het plaatsen van insectenhotels.

Snel delen

jeroen verheul
Jeroen Verheul

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin