Juridische dans rond miljoenen van Zijerveld Kaas

Opnieuw stond de overname van Zijerveld Kaas door FrieslandCampina centraal in een rechtszaak. Andermaal werd een accountant van PwC gedaagd rond de miljoenenvergoeding die de verkopers nog willen hebben.

Afgelopen week stond Mijwo Beheer BV voor de derde keer bij de tuchtrechter voor accountants. In 2013 werd Zijerveld Kaas, waarover Mijwo het beheer voerde, verkocht aan FrieslandCampina voor de som van € 65 miljoen. Daarbovenop werd een zogeheten ‘earn out‘-vergoeding afgesproken. De hoogte van dat bedrag zou vastgesteld worden nadat de resultaten van de jaren 2013 tot en met 2015 bekend werden. Hoe beter de zaken bij de kaasmakers liepen, des te hoger de vergoeding die FrieslandCampina nog moet betalen.

Onafhankelijk accountant

Een fors hogere vergoeding kan ten koste gaan van de leden van de grootste zuivelcoöperatie van Nederland. Alleen wie bepaalt de hoogte van die earn out-vergoeding? Dat moest een onafhankelijke accountant doen, maar volgens Mijwo trok FrieslandCampina op de achtergrond aan de touwtjes. Met als resultaat een lagere earn out van zeker € 25 miljoen door te laag geboekte resultaten.

Het gaat om repeterende klachten waar inmiddels de grens van de goede procesorde wel bereikt is

Volgens de verkopende partij drukte FrieslandCampina de earn out-vergoeding door bewust kaasleveringen aan dochterbedrijven tegen veel lagere prijzen te waarderen. Het was KPMG die de vergoeding berekende, maar dat was de huisaccountant van de zuivelreus en die was daardoor niet onafhankelijk, vindt Mijwo. Die stelling is begin dit jaar al door de tuchtrechter verworpen, maar KPMG beet in het conflict met Mijwo iets te fel van zich af. 2 accountants kregen een waarschuwing van de tuchtrechter omdat ze Mijwo hadden gedreigd met hoge kosten als deze de stap naar de Accountantskamer zou zetten.

Weer een tuchtklacht

Na KPMG werd PwC de huisaccountant van FrieslandCampina. Het kantoor wilde de earn out wel berekenen, maar trok zich terug na bezwaar van Mijwo. Ook dat leverde een tuchtklacht op. Advocaat van PwC Daan Lunsingh Scheurleer meent dat de teller van door Mijwo ingediende klachten inmiddels op 6 klaagschriften en een beroepsprocedure staat. Het gaat om repeterende klachten waar inmiddels de grens van de goede procesorde wel bereikt is. De tuchtrechter doet binnen 15 weken uitspraak.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.