Doorgaan naar artikel

Kartel in frituurvet moet boeten

Geüpdatet op:
Business
Commentaar
Foto: Canva premium

Foto: Canva

De frituurders hebben minstens acht jaar lang een veel te lage vergoeding ontvangen voor het gebruikte frituurvet dat zij inleveren bij bedrijven, die dat weer als grondstof doorverkopen aan producenten van biodiesel.

Dat heeft de tienduizenden frituurders in Nederland (restaurants, snackbars, cafetaria’s, cateraars, enzovoort) een schade berokkend van vele miljoenen euro’s. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft terecht twee kartels van inzamelingsbedrijven een flinke boete opgelegd.

De frituurders konden geen kant op

De bedrijven Rotie (dat nu Quatra heet), Nieuwcom (bekend onder de handelsnaam Olthuis) en UCO Kampen maakten van 2011 tot en met 2018 afspraken over wie waar het frituurvet ging ophalen en tegen welke prijs. Dat is vreselijk wrang voor de frituurders. Ze zijn verplicht gebruikt frituurvet verantwoord af te voeren. Deze drie bedrijven hadden in die periode minstens 80% van de inzamelingsmarkt in handen. De frituurders konden geen kant op.

Persoonlijke boete

Terecht dat de ACM aan Rotie een boete oplegt van bijna € 2,1 miljoen. Nieuwcom moet ruim € 1,5 miljoen betalen. UCO Kampen krijgt geen boete, want het bedrijf ging in 2019 failliet. En het is ook terecht dat drie leidinggevenden van de karteldeelnemers een persoonlijke boete krijgen van totaal € 190.000.

Ook een flinke schadevergoeding aan gedupeerde ondernemers is op zijn plaats

De Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) gaat onderzoeken of een gezamenlijke schadeclaim kan worden ingediend tegen de karteldeelnemers en hun rechtsopvolgers. Het zou goed zijn als zo veel mogelijk leveranciers aan deze bedrijven zich melden bij de ProFri, ook al hebben veel horecabedrijven genoeg aan hun hoofd gezien de schade die de coronacrisis hen heeft berokkend. Kartels zijn verboden en veroorzaken veel schade. Daarom zijn niet alleen de boetes van de ACM terecht. Ook een flinke schadevergoeding aan gedupeerde ondernemers is op zijn plaats. Dat werkt afschrikwekkend voor mensen die soortgelijke plannen uitbroeden.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin