Skip to content

Landvolk: verplicht herkomst- en welzijnslabel snel invoeren

Biologisch zeugenbedrijf in Nedersaksen. Foto: Henk Riswick

Biologisch zeugenbedrijf in Nedersaksen. Foto: Henk Riswick

De consument moet precies kunnen vaststellen waar het vlees vandaan komt. Dat is volgens de Nedersaksische boerenbond Landvolk dringend noodzakelijk om het aandeel in de opbrengst voor de boer te verbeteren.

Volgens vice-voorzitter Jörn Ehlers is het ontbreken van transparantie in de keten een van de wezenlijke oorzaken dat de markt ten laste van de boer wordt uitgeschakeld. Het afgelopen jaar hebben de boeren volgens Ehlers steeds minder van de opbrengst gekregen. De prijs van een kilo varkensvlees is bijvoorbeeld gestegen naar € 6,95, maar de varkenshouder krijgt daarvan maar € 1,19. Het verschil tussen de prijs voor de boer en de eindprijs is vorig jaar met 25% toegenomen, zo illustreert Ehlers. Dat is naar zijn mening niet het resultaat van vraag en aanbod maar van willekeur.

Te lang op de agenda

Om dat tegen te gaan moet van boer tot consument herkenbaar zijn wat de kwaliteit van het product is en hoeveel er geleverd is. Concreet betekent dit dat de politiek er eindelijk voor zorgt dat het verplichte herkomst- en welzijnslabel er komt. Dat staat al te lang op de agenda zonder dat er iets is gebeurd. “Alleen wanneer de consument kan zien, dat het vlees aan de toonbank en ook het vlees in het kant-en-klaar-gerecht uit Duitsland, Nedersaksen of zelfs uit de eigen regio komt en onder hoge Duitse standaard is geproduceerd, is hij bereid voor deze meerwaarde aan dierenwelzijn en milieuzorg te betalen aan de boer”, zo is Ehlers overtuigd.

Snel delen

Afbeelding
Wim Verseput

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin