Skip to content

Lidl stapt over op scharrelkip

Updated on:
Pluimvee
Nieuws
Sustainable food
BLk-scharrelkuikens 1 ster zijn van een langzamer groeiend ras, krijgen meer ruimte en afleidingsmateriaal. De stal heeft een overdekte uitloop. - Foto: Mark Pasveer

BLk-scharrelkuikens 1 ster zijn van een langzamer groeiend ras, krijgen meer ruimte en afleidingsmateriaal. De stal heeft een overdekte uitloop. - Foto: Mark Pasveer

Supermarktketen Lidl stapt over op het verkopen van uitsluitend kippenvlees dat voldoet aan 1 ster van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming.

Vanaf mei dit jaar voldoen alle verse kipvleeswaren van Lidl aan 1 ster van het Beter Leven-keurmerk (BLk). “Hierna volgt onze verse kip, zodat in 2023 ook deze producten voldoen aan de eisen van minimaal 1 ster van het Beter Leven-keurmerk”, aldus een woordvoerder. De stap van Lidl past in het streven van de superketen naar kwaliteit. “De ‘hoogste kwaliteit’ garanderen, doen we met zorg voor mens, dier en milieu. Dierenwelzijn is een belangrijk onderdeel van ons overkoepelende duurzaamheidsbeleid voor de inkoop van ons assortiment.”

Overdekte uitloop

Om aan de eisen van het BL-keurmerk te voldoen moeten vleeskuikens van een langzamer groeiend ras zijn, meer ruimte krijgen (maximaal twaalf kuikens per m2) en afleidingsmateriaal (stro) aangeboden krijgen. De stal moet een overdekte uitloop hebben en er moet daglicht de stal kunnen binnenkomen. Lidl biedt al jaren vers varkensvlees aan met minstens 1 ster van het Beter Leven-keurmerk.

Begin deze maand maakte Albert Heijn bekend vanaf 2023 alleen scharrelkip met minimaal 1 ster BLk te gaan verkopen, als onderdeel van het verduurzamen van zijn kipketen. Op basis van het te verwachten verkoopvolume kippenvlees zegt AH voor dit Beter voor Kip, Natuur & Boer-programma, met zo’n 200 Nederlandse pluimveehouders een exclusieve samenwerking aan te gaan.

Omschakelen

De plannen van Albert Heijn en nu ook Lidl kunnen alleen worden uitgevoerd als vleeskuikenhouders omschakelen naar 1 ster-BLk-kuikens. Volgens recente cijfers van de Dierenbescherming waren in november vorig jaar 155 vleeskuikenbedrijven gecertificeerd voor 1 ster BLk. Het ging om 126 vleeskuikenbedrijven in Nederland en 24 buitenlandse bedrijven (1 in België, 7 in Duitsland, 10 in Polen en 5 in Roemenië). Stichting Beter Leven-keurmerk heeft geen cijfers over het aantal kuikens per bedrijf. Uit cijfers van slachtingen BLk-kuikens in 2017 blijkt dat 86% van de kuikens in dat jaar uit Nederland afkomstig was. De overige 14% van de slachtingen betrof kuikens uit het buitenland, toen vooral Duitsland.

Elf pluimveeslachterijen zijn BLk-gecertificeerd; 6 in Nederland, 2 in Duitsland, 1 in Frankrijk, 1 in Polen en 1 in Roemenië Vorig jaar zijn in totaal iets meer dan 33 miljoen vleeskuikens geslacht onder het Beter Leven-keurmerk, aldus de Dierenbescherming.

Snel delen

Afbeelding
Hans Bijleveld

Redacteur Pluimveehouderij

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin