Skip to content

Lucratief klimaatbeleid

Investeringen in klimaatbeleid betalen zich dubbel en dwars terug.

Foto: ANP

Foto: ANP

Klimaatbeleid is duur, peperduur. Zeker nu de Amerikaanse president Joe Biden vol op het orgel trapt, gaat het om astronomische bedragen. Je kunt je bijna niet voorstellen dat de economie daar niet onder bezwijkt.

Toch gaat dat niet gebeuren. Nieuwe inzichten van economen stemmen hoopvol. Investeringen in klimaatbeleid betalen zich dubbel en dwars terug, komt nu bijvoorbeeld naar voren uit onderzoek van de Britse overheid, die haar ambities naar boven heeft bijgesteld: in 2035 moet daar de uitstoot 78% lager zijn dan in 1990. Ook hier gaat het om duizelingwekkende bedragen: investering 651 miljard pond, opbrengsten: 918 miljard.

Gezondheidswinst

De verklaring is eigenlijk eenvoudig want het mes snijdt aan twee kanten. Fossiele brandstof betreft veelal import, een pure kostenpost. Wie erin slaagt die geldstroom structureel om te buigen naar de eigen economie heeft de helft van de winst al te pakken. De tweede factor is gezondheidswinst.

Een ander verrassend inzicht komt ook uit de context van de wereldwijde klimaattop van eind vorige week. Invoering van CO2-heffingen zijn heel effectief. Dit is de beste manier om innovatie te stimuleren. Deze boodschap komt uit een hoek waar je dat niet meteen zou verwachten: de energiewereld zelf, van de topvrouw van energieconcern Vattenfall. Ze durft deze bewering aan omdat innovaties in industrie en energiewereld momenteel ontzettend snel gaan.

Op stoom komen

De energietransitie is in volle gang, en zal alle sectoren omvatten. Dit zijn goede berichten. Terwijl de klimaatverandering zelf steeds duidelijker en zorgwekkender zichtbaar wordt, begint de beweging die dat moet afzwakken op stoom te komen.

Snel delen

Afbeelding
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin