Meerderheidsbelang VanDrie in Gosschalk van de baan

14-03 | |
VanDrie Gosschalk
Foto: Koos Groenewold

VanDrie Group krijgt geen meerderheidsbelang in Gosschalk. Gosschalk heeft de intentieverklaring daartoe, die op 30 januari dit jaar bekend werd gemaakt, ontbonden.

VanDrie wil voorafgaand aan goedkeuring door de mededingingsautoriteit en afronding van het overnameonderzoek geen extra financiële middelen verstrekken. Deze vraag kwam op tafel nadat er bij Gosschalk een acuut liquiditeitsprobleem ontstond als gevolg van het faillissement van een Deense afnemer. Dat VanDrie nu geen extra financiële middelen wil verstrekken, is voor Gosschalk reden om de intentieverklaring op te zeggen. Deze stap biedt mogelijk ruimte voor andere partijen om in te stappen.

Zakelijk afweging

Marijke Everts, directeur corporate affairs bij de VanDrie Group, licht toe dat het om een zakelijk afweging gaat. Bij ondertekening van de intentieverklaring had ze nog geen zicht op de problemen bij de Deense afnemer. Aan het al voor de overname financieel bijspringen kleven volgens Everts te veel risico’s. Daarbij zouden er ook mededingings-technisch problemen kunnen ontstaan.

Synergievoordelen en mogelijkheden

Beide bedrijven zagen vooraf nog kansrijke synergievoordelen en mogelijkheden om gezamenlijk de benodigde ontwikkeling bij Gosschalk vorm te geven. Zo gaf Everts recent aan onder meer aan kansen te zien voor nieuwe ketenconcepten in rund- en varkensvlees. De kalfsvleesintegratie geeft aan de ontwikkelingen te betreuren en toch met waardering terug te kijken op de persoonlijke samenwerking met vertegenwoordigers van Gosschalk gedurende dit traject.

Vergevorderd stadium van onderhandeling met nieuwe partij

Diezelfde waardering over de manier van samenwerken spreekt ook Gosschalk in een persbericht uit over VanDrie. De slachterij uit Epe betreurt het dat daarbij geen extra financiële steun door VanDrie mogelijk was. Het betekent echter niet het einde voor de slachterij in Epe. Gosschalk zegt in vergevorderd stadium van onderhandeling te zijn met een nieuwe partij. Deze partij zou wel bereid zijn de benodigde financiering te verstrekken om het acute liquiditeitsprobleem op te lossen. Welke partij dit is en of ook deze partij uit de slachterijwereld komt, wil Gosschalk in dit stadium van de onderhandelingen niet prijsgeven.

Lees ook: Varkenshandel staakt leveren aan slachterij Gosschalk

Willem Veldman
Jan Willem Veldman Redacteur
Meer over


Beheer