Skip to content

Miljoenenboete voor importeur voedingsgrondstoffen

De NVWA heeft een importeur van grondstoffen voor levensmiddelen een boete opgelegd van bijna € 3,5 miljoen.

Nieuws
Food
Het bedrijf heeft partijen granen, zaden en peulvruchten verhandeld die niet aan de voedselveiligheidseisen voldoen. Foto: Canva premium

Het bedrijf heeft partijen granen, zaden en peulvruchten verhandeld die niet aan de voedselveiligheidseisen voldoen. Foto: Canva

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een importeur van grondstoffen voor levensmiddelen een boete opgelegd van bijna € 3,5 miljoen.

Het bedrijf heeft partijen granen, zaden en peulvruchten verhandeld die niet aan de voedselveiligheidseisen voldoen. Het gaat hier om een overtreding van de Warenwet, maar wat er precies speelt, wil de NVWA vanwege het lopende strafrechtelijk onderzoek nog niet kwijt. Wel laat de NVWA weten dat er geen sprake is geweest van acuut gevaar voor de volksgezondheid.

Sprake van opzet

De NVWA geeft aan de zaak hoog op te nemen, omdat er volgens de toezichthouder sprake is van opzet. Aangezien het bedrijf een omzet heeft van tientallen miljoenen, is besloten om een omzet gerelateerde boete van bijna € 3,5 miljoen op te leggen. Bedrijven en consumenten moeten er volgens de NVWA op kunnen vertrouwen dat bedrijven in Nederland voedsel produceren en verhandelen volgens wet- en regelgeving. Het bedrijf kan nog bezwaar tegen deze boete aantekenen.

Niet gemeld bij NVWA

De overtreding kwam aan het licht door middel van administratieve controles en strafrechtelijk onderzoek. NVWA-inspecteurs constateerden dat van meerdere partijen grondstoffen voor levensmiddelen bij het bedrijf bekend was dat ze niet voldeden aan de voedselveiligheidseisen. Het bedrijf heeft deze partijen desondanks niet bij de NVWA gemeld en ze toch verhandeld. De NVWA heeft het bedrijf gesommeerd om alsnog de partijen te melden en om mogelijk schadelijke partijen uit de handel te halen. De NVWA heeft de restanten van de partijen in bewaring genomen en houdt hier toezicht op.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin