Skip to content

Minder voedselverspilling leidt tot prijsdalingen voeding

Het verminderen van de voedselverspilling kan leiden tot prijsdalingen in voedingsmiddelen, met name in groenten en fruit.

Updated on:
Nieuws
Food
voedselverspilling prijsdaling voeding

De onderzoekers hebben de economische, sociale en milieu-impact berekend van het terugdringen van de voedselverspilling. Foto: Canva

Het verminderen van de voedselverspilling kan leiden tot prijsdalingen in voedingsmiddelen, met name in groenten en fruit.

Dat blijkt uit een modelmatige analyse van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek van de Europese Commissie. De onderzoekers hebben de economische, sociale en milieu-impact berekend van het terugdringen van de voedselverspilling. Hieruit blijkt onder andere dat de prijzen van voedingsmiddelen dalen hoe meer de voedselverspilling wordt verminderd. Het onderzoek kijkt naar drie scenario’s voor vermindering van voedselverspilling in de EU: 12%, 23% en 41% vermindering in de hele toeleveringsketen. Met het scenario met de meeste reductie nemen de marktprijzen voor voedingsmiddelen in de EU licht af: groenten (-4%), fruit (-2%), graan (-1,3%). Voor dierlijke eiwitten veranderen de prijzen nauwelijks in alle drie de scenario’s.

De consument gaat volgens de onderzoekers weinig merken van de prijsvermindering, omdat de consumentenprijs ook de kosten bevat van het verminderen van voedselverspilling in de huishoudens. Toch berekenen de onderzoekers dat consumenten jaarlijks tussen de € 220 en € 720 kunnen besparen doordat er minder voedsel ingekocht hoeft te worden.

Minder voedsel nodig

Het verminderen van de voedselverspilling zorgt er ook voor dat er minder voedsel verbouwt, hoeft te worden om de bevolking te voeden. Geschat wordt dat de gehele productie van agrifood zal afnemen met 0,6% tot 2% afhankelijk van de reductie. Met name de productie van groenten (-4%) en varkensvlees (-3,3%) neemt af.

EU plan voor reductie voedselverspilling

De EU presenteerde onlangs het plan om lidstaten te verplichten om voedselverspilling aan te pakken. De Europese Commissie wil dat tijdens de productie en verwerking 10% gereduceerd wordt en bij consumenten en retail met 30%. De Commissie heeft laten berekenen dat de geschatte marktwaarde van het weggegooide voedsel € 132 miljoen is.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin