Minister: supermarkt moet zicht bieden op duurzaam voedsel

05-12-2022 | |
Minister Adema stelt dat de supermarkten nu duidelijk moeten maken hoe ze de afzet van duurzaam voedsel laten groeien. - Foto: ANP
Minister Adema stelt dat de supermarkten nu duidelijk moeten maken hoe ze de afzet van duurzaam voedsel laten groeien. - Foto: ANP

Supermarkten moeten duidelijk zicht bieden op verduurzaming van de voedselproductie. Minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) vindt dat het niet bij goede voornemens kan blijven.

De minister schrijft aan de Tweede Kamer: “De urgentie is duidelijk om nu wel verdere stappen te zetten.”

Supermarkten en ministerie zijn al langer in gesprek. De vorige landbouwminister heeft in augustus nog een gesprek gevoerd met de grootste supermarkten, het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel (CBL) en Super Unie.

Lees ook: Adema: wellicht supers verplichten tot duurzame voeding in schap

Hoe gaan supermarkten de afzet duurzaam voedsel laten groeien?

In dat gesprek ging het over de bijdrage van supermarkten aan de verduurzaming van het voedselaanbod en de positie van de boer in de keten. Adema stelt dat de supermarkten nu duidelijk moeten maken hoe ze de afzet van duurzaam voedsel – inclusief biologische producten – laten groeien, en hoe ze bijdragen in de eiwittransitie (de omslag in de consumptie van dierlijke naar plantaardige eiwitten). Het doel is dat in 2030 de eiwitconsumptie voor 50% uit plantaardige en 50% uit dierlijke producten komt in Nederland. Tegelijk moet de voedselverspilling in 2030 gehalveerd zijn (ten opzichte van 2015).

De eerste stap is dat nu duidelijke doelen worden gesteld, waarover inzichtelijk wordt gerapporteerd. Supermarkten willen dat ook, zegt Adema.

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer