NBC: brood slechts maximaal 10% duurder geworden

11-05 | |
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

Brood is in een jaar maximaal 5 tot 10% duurder geworden. Dat is veel minder dan waar eerder voor werd gevreesd.

Een paar maanden geleden werd voorspeld dat brood wel in prijs kon verdubbelen. Dat is niet gebeurd, meldt het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC). Het NBC vergeleek de prijzen van brood in de weken 9 tot en met 12 (ruwweg de maand maart). Dus in de periode dat de graanprijzen piekten vanwege de oorlog in Oekraïne. Volgens het NBC was brood in die periode 5 tot 10% duurder dan een jaar eerder.

Bakkers hebben termijncontracten

De prijzen van tarwe, voedselgrondstoffen en energie zijn de laatste maanden flink opgelopen. Dat heeft gevolgen voor de bakkerijen. Maar het NBC noemt de prijsstijgingen van brood en andere bakkerijproducten tot nu toe ‘redelijk beperkt’. Dat heeft meerdere oorzaken. Bakkers en supermarkten rekenen de kostenstijgingen niet in zijn geheel door. Veel bakkers werken met termijncontracten. Daardoor duurt het even voordat de hogere grondstof- en energieprijzen worden verrekend in de broodprijs. Het NBC verwacht daarom dat brood de komende tijd duurder gaat worden.

Brood is goedkoop

Veel gezinnen consumeren ongeveer een brood per dag, zegt directeur Mirjam Kortekaas van het NBC. “Brood is nog altijd goedkoop. Gemiddeld kost een brood in Nederland € 2,33. Hiervoor krijg je 22 sneetjes. Een boterham kost dus iets meer dan 10 eurocent. Het beleg op de boterham is vaak vele malen duurder. Zo kost een plak kaas of ham al snel het dubbele. En een boterham besmeren met jam of pindakaas is minstens zo duur als de boterham zelf.”

Het feit dat de horeca weer open is, zorgt voor hoop en perspectief bij veel ondernemers

Volgens Kortekaas heeft de bakkerijsector een moeilijke periode achter de rug. “Tijdens de coronamaatregelen waren restaurants, lunchrooms en cateraars gesloten. De horeca is goed voor 17% van de totale broodverkoop in Nederland. Het feit dat de horeca weer open is, zorgt voor hoop en perspectief bij veel ondernemers. Natuurlijk zullen ook zij iets gaan doen met de stijging van de broodprijs, maar de impact daarvan is op dit moment gering.”

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur


Beheer