Skip to content

Nederland goed voor een kwart Britse invoer groente

Updated on:
Business
Nieuws
Foto: Fotostudio Wick Natzijl

Foto: Fotostudio Wick Natzijl

Nederland heeft vorig jaar in waarde uitgedrukt 26% van de in het Verenigd Koninkrijk ingevoerde groente geleverd. De grootste leverancier is Spanje met 31%.

Nederland en Spanje spelen daarmee een hoofdrol, want de derde en vierde leverancier Ierland en Duitsland komen niet verder dan rond de 5%. Dat blijkt uit een overzicht van het plattelandsministerie Defra.

Uien, tomaten en paprika‘s

Het VK heeft vorig jaar 2,3 miljoen ton groente moeten invoeren, 1,8% meer dan in 2018. De totale waarde daarvan kwam uit op omgerekend € 2,81 miljard, 2,8% hoger dan in het voorafgaande jaar. De belangrijkste ingevoerde producten zijn uien, tomaten en paprika’s, afkomstig uit Spanje en Nederland. Daarnaast leveren de Ieren een groot deel van de champignons. Op hun beurt konden Britse telers niet meer dan 142.000 ton groente uitvoeren, 2,6% minder dan in 2018.

Britse teelt

Britse telers zelf hebben vorig jaar 2,4 miljoen ton groente geproduceerd. Dat was 1,8% minder dan in 2018 en het laagste niveau in meer dan twintig jaar. Door hogere prijzen kwam de opbrengst met omgerekend € 1,55 miljard wel bijna 4% hoger uit dan in het voorafgaande jaar. Het Verenigd Koninkrijk voorzag daarmee vorig jaar in 54% van de binnenlandse vraag. Door ongunstige weersomstandigheden daalde de productie van brassica met ruim 7% naar 336.000 ton. De productie in de beschermde groenteteelt kwam met 269.000 ton 2% lager uit. Daarmee is de opbrengst in die sector voor het vierde achtereenvolgende jaar lager uitgekomen, tekent Defra aan.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin