Skip to content

Nederland wil meer ambitie bij EU-aanpak voedselverspilling

Nederland vindt dat Europa niet ambitieus genoeg is om de voedselverspilling te verminderen.

Nieuws
Food
Nederland wil voedselverspilling met 50% verminderen voor de supermarkten en de consument. - Foto: Canva/AndreyPopov

Nederland wil voedselverspilling met 50% verminderen voor de supermarkten en de consument. - Foto: Canva/AndreyPopov

Nederland vindt dat Europa niet ambitieus genoeg is om de voedselverspilling te verminderen.

De Europese Commissie heeft in juli nieuwe regels voorgesteld om de voedselverspilling te beperken. In de voorstellen koerst de Europese Commissie op een vermindering van 10% van de verspilling bij de verwerking en de productie en een vermindering van 30% van de verspilling per hoofd van de bevolking bij de supermarkten, de restaurants en de huishoudens. De doelstellingen gelden voor 2030 ten opzichte van 2020.

EU-doelen voedselverspilling staan ver van Nederlandse af

De percentages die de Europese Commissie hanteert, staan volgens het kabinet ver af van de Nederlandse ambitie om de voedselverspilling met 50% te verminderen voor de supermarkten en de consument. Het kabinet vindt dat er ook doelstellingen voor boeren en tuinders moeten worden gesteld. De Europese Commissie stelt dat het meeste voedsel wordt verspild bij de consumptie. Dat is geen reden om de primaire sector buiten schot te laten, vindt het kabinet.

De landbouwministers praten volgende week tijdens de maandelijkse vergadering van de landbouw- en visserijministers over de plannen van de Europese Commissie.

Lees ook: Nederlandse voedselproducenten verspillen meer

Verplichte doelstellingen voor boer en tuinder lastig

De VVD-fractie in de Tweede Kamer roept de regering op ‘behoedzaam om te gaan’ met de doelstellingen voor de voedselverspilling. Het CDA stelt dat boeren en tuinders in een onmogelijke positie worden gebracht als zij aan verplichte doelstellingen worden gebonden. “Het is nu namelijk zo dat de eisen van afnemers aan de kleur, de grootte, vorm en kwaliteit van producten zó streng zijn dat zij genoodzaakt zijn om heel veel voedsel weg te gooien of meer gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest te gebruiken.”

BBB vraagt zich af of het überhaupt wel een goed idee is om de vermindering van voedselverspilling aan juridisch bindende doelstellingen te koppelen.

Nederland verspilt 161 kilo per hoofd bevolking

Volgens de jongste cijfers (2020) bedraagt de voedselverspilling in Nederland 2.811 kiloton; 161 kilo per hoofd van de bevolking. Volgens de afgesproken duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties zou de voedselverspilling in 2030 moeten zijn gehalveerd ten opzichte van 2015.

Het kabinet verwacht dat er geen lidstaten tegen de doelstellingen van de Europese Commissie zijn, maar dat een aantal lidstaten, waaronder Nederland, zal pleiten voor doelstellingen met hogere percentages. Een groot aantal lidstaten staat echter nog maar aan het begin van een aanpak om voedselverspilling tegen te gaan.

Lees ook: Minister Adema wil extra aanpak voedselverspilling

Snel delen

Afbeelding
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin