Skip to content

Nederland investeert in transport uit Ethiopië

Updated on:
Handel
Achtergrond
Avocado's. Ideaal klimaat Ethiopië heeft ideale klimaatomstandigheden om het hele jaar door fruit zoals mango, sinaasappels en avocado’s te telen. Foto: ANP

Avocado's. Ideaal klimaat Ethiopië heeft ideale klimaatomstandigheden om het hele jaar door fruit zoals mango, sinaasappels en avocado’s te telen. Foto: ANP

Het Nederlandse consortium Flying Swans maakte het mede mogelijk de eerste Ethiopische avocado’s naar Nederland te transporteren.

Afgelopen weekend werd in Ethiopië een container met 24 ton aan avocado’s op een trein geladen. De container reist eerst zo’n 750 kilometer van Ethiopië naar Djibouti. Daarna worden de avocado’s verscheept naar Europa in ongeveer twintig dagen. Bestemming van de container: Nederland. Het is de eerste koelcontainer vol Ethiopische avocado’s die naar Nederland komt. Het is het resultaat van een partnerschap tussen Ethiopië, Djibouti en Nederland dat enkele jaren geleden van start ging. De Nederlandse inbreng heeft vooral te maken met het transport.

Flying Swans Consortium

Voor de organisatie van de Nederlandse bijdrage is het Flying Swans-consortium verantwoordelijk. Het consortium bestaat uit Havenbedrijf Rotterdam, maritiem dienstverlener Boskalis International, adviesbureau Mercator Novus en partnerorganisatie GroentenFruit Huis. Flying Swans wil de export van verse producten, zoals groenten en fruit, in opkomende markten vergroten door de ontwikkeling van agro-logistieke projecten. Het project wordt gefinancierd door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken via de ontwikkelingsbank FMO.

Handelsmissie in 2016

Op een handelsmissie in 2016 van Ethiopië en Djibouti in Nederland spraken diverse publieke en private partijen met Nederlandse organisaties over een investeringsprogramma in agroproductie en logistieke knooppunten. Tijdens de handelsmissie werden verschillende onderdelen van het Nederlandse agro-logistieke netwerk bezocht. Besproken werd hoe de Nederlandse expertise, investerings- en uitvoeringscapaciteit Ethiopië en Djibouti zou kunnen helpen om concurrerend te worden op de wereldmarkt voor verse producten. Tijdens de missie tekenden de Ethiopische minister van Industrie en het Flying Swans Consortium een intentieverklaring. Meer dan vier jaar later is de uitvoering van de ideeën die toen besproken werden een feit: er werd een zogenoemd National Cool Logistics Network opgezet.

Ideaal klimaat

Ethiopië heeft ideale klimaatomstandigheden om het hele jaar door fruit zoals mango, sinaasappels en avocado’s te telen. De ontwikkeling van de land- en tuinbouw in het land werd lange tijd belemmerd door de grote afstanden die afgelegd moesten worden en het onbetrouwbare transport. Ethiopië heeft geen haven, dus direct zeetransport is niet mogelijk. Recent is er een spoorwegnet ontwikkeld tussen Ethiopië en Djibouti.

Koelcel gebouwd

Dankzij gerichte investeringen in terminals voor gekoelde containers (zogenoemde reefers) op strategische locaties langs deze belangrijke transportroute naar de haven in Djibouti, heeft de Ethiopische tuinbouw nu toegang tot grote steden én de wereldmarkt. Zo wordt er ten zuiden van de hoofdstad van Ethiopië, Addis Abeba, een koelcel gebouwd op een containerterminal. Hier worden producten uit het achterland verzameld en in gekoelde containers geladen.

Een tweede project is de bouw van een nieuw logistiek centrum in de haven van Djibouti

Het nieuwe gebouw zal tevens dienst doen als landelijk en regionaal distributiecentrum. Een tweede project is de bouw van een nieuw logistiek centrum in de haven van Djibouti. Met de projecten is een investering van enkele tientallen miljoenen euro’s gemoeid.

Investeringen in tuinbouwsector

Het nieuwe netwerk levert kostenbesparingen, minder CO2-uitstoot en nieuwe exportmogelijkheden op voor Ethiopische telers. Daarnaast biedt het project ook kansen voor Nederlandse bedrijven die actief zijn in de logistiek, handel en tuinbouw. Flying Swans wil Nederlandse bedrijven in de toekomst dan ook interesseren voor investeringen in de tuinbouwsector in Ethiopië.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin