Skip to content

Nederlands Protifarm breidt uit naar Zwitserland

Updated on:
Bedrijven
Nieuws
Eiwittransitie
Afbeelding

Protifarm, een Nederlandse producent van ingrediënten uit insecten, slaat zijn vleugels uit naar het buitenland. Het bedrijf gaat via een licentie een proefproject aan met Swissmill, een graanverwerker in Zwitserland, en RethinkResource, dat actief is in het opwaarderen van bijproducten.

De insecten van Protifarm, de larven van de buffalokever, gaat bijproducten van Swissmill omzetten in ingrediënten voor de voedingsindustrie. Swissmill verwerkt jaarlijks ongeveer 200.000 ton graan.

Uitbreiden via licentiemodel

Deze eerste internationale stap van Protifarm moet het begin zijn van verschillende kweek- en verwerkingsfaciliteiten wereldwijd via een licentiemodel. “Onze processen zijn gemakkelijk schaalbaar in zogenoemde ‘vertical farms’. Door deze over de hele wereld op te zetten, kunnen we de ‘food miles’ zo laag mogelijk houden. Deze Zwitserse pilot is voor ons een eerste stap”, aldus CEO van Protifarm Tom Mohrmann.

Protifarm in Ermelo werd opgericht in 2015 nadat in 2014 het bedrijf Kreca werd overgenomen, dat al zo’n 40 jaar actief is in de insectenkweek. Eind vorig jaar haalde het bedrijf een miljoeneninvestering binnen van ontwikkelingsmaatschappij Oost NL en andere investeerders. Daarmee kon Protifarm doorgroeien in capaciteit en investeren in sales-, marketing- en R&D-activiteiten.

Wereldwijde groei insectenkweek

De insectenkweek groeit wereldwijd snel. Het Franse bedrijf Ynsect heeft geld binnengehaald om de grootste insectenkwekerij ter wereld te bouwen. Agrarisch handelshuis ADM en het Franse InnovaFeed claimden niet veel later hetzelfde te gaan doen in de Verenigde Staten. Het Nederlandse Protix opende vorig jaar een nieuwe productiefaciliteit waarmee de productiecapaciteit vertienvoudigde.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin