Skip to content

Nieuw-Zeelandse zuivel vreest Europese bescherming kazen

Updated on:
Handel
Nieuws
Deze week bewoog de prijs voor foliekaas zich iets boven de € 2,00 per kilo.  - Foto: Lex Salverda

Deze week bewoog de prijs voor foliekaas zich iets boven de € 2,00 per kilo. - Foto: Lex Salverda

De Nieuw-Zeelandse zuivelexporteurs vrezen dat een handelsverdrag tussen de EU en China – waar nu over wordt gesproken – hen geld gaat kosten.

Ze vrezen met name voor de kaasexport, omdat de EU sterk inzet op bescherming van de eigen beschermde herkomstproducten.

Dit zegt directeur Kimberley Crewther van de DCANZ, de Nieuw-Zeelandse zuivelkoepel in Rural News.

‘Agressief beleid’

Volgens Crewther voert de EU een agressief beleid dat gericht is op het registreren en laten erkennen van steeds meer geografisch beschermde benamingen voor met name kazen. “We hebben niets tegen de bescherming van echte geografisch beschermde producten, maar kazen met een ‘generieke benaming’, zoals feta, parmezaan of gruyère moeten ze niet claimen.”

Groeiend aandeel in exportpakket

Nieuw-Zeeland exporteert jaarlijks voor bijna € 3 miljard aan zuivelproducten naar China, waarvan zo’n € 200 miljoen bestaat uit kaas. Dit product heeft een groeiend aandeel in het exportpakket. Veel van de kazen in dit pakket hebben een van oorsprong Europese naam. De DCANZ is bang dat, als in een Europees-Chinees handelsakkoord bescherming voor Europese kazen wordt afgesproken, de Nieuw-Zeelandse zuivel daar de dupe van wordt. Niet alleen op de Chinese markt, maar ook in andere Aziatische landen waar de EU handelsverdragen mee wil sluiten.

Snel delen

Afbeelding
Klaas van der Horst

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin