Skip to content

NVWA: geen reden voor extra controles voedselketen

Foto: ANP

Foto: ANP

De NVWA ziet geen aanleiding om extra controles uit te voeren in de voedselketen, nu er veel initiatieven zijn voor alternatieve afzet van de ingekochte waar bij horecabedrijven.

Restaurants zitten door de verplichte sluiting met ingekocht voedsel dat niet lang houdbaar is. Meerdere Plus-supermarkten bieden lokale horecabedrijven aan om hun producten in de supermarkt te verkopen, zodat de producten niet weggegooid hoeven worden en de horecabedrijven nog iets voor de spullen kunnen krijgen.

Achterstand bevoorrading door hamstergedrag

“Ook als wij extra medewerkers nodig hebben, kijken we eerst of wij lokale ondernemers kunnen helpen door medewerkers uit hun bedrijven in te huren”, geven de supermarkten aan. Supermarkten kampen nog steeds met een achterstand van de bevoorrading door het hamstergedrag na de maatregelen vanwege het coronavirus. Naast dit voorstel geven horecabedrijven aan dat ze hun ingekochte waar schenken aan voedselbanken of andere instellingen.

NVWA ziet geen reden voor extra controles. “Zolang bedrijven zich houden aan de bestaande hygiëneregels – waar ze zich toch al aan moeten houden – mag dat. Voor voedselbanken is het sowieso niet anders dan anders; zij krijgen immers altijd van verschillende leveranciers producten, waaronder ook verse producten”,aldus een woordvoerder van NVWA.

Aardappelen vanaf het erf verkocht

Ook leveranciers van de horeca zoeken alternatieven voor hun product. Zo verkoopt aardappelboer Arwin Bos in Nieuw-Vennep zijn voorraad gewassen Agria-aardappelen aan consumenten. Na een oproep op Facebook verkocht hij in een halve dag drie ton aardappelen vanaf zijn erf.

Snel delen

Afbeelding
Mariska Vermaas

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin