Skip to content

Onderzoek: hamsteren leidt juist níét tot voedselverspilling

Uit onderzoek van Tilburg Universiteit blijkt dat hamsteren van voedsel juist níét leidt tot voedselverspilling.

Nieuws
Food
voedselverspilling supermarkten premium

Voor supermarkten kan het kansen bieden om bij te dragen aan het verminderen van de voedselverspilling. Foto: ANP

Acties als 1+1 gratis en grote voordeelverpakkingen zorgen ervoor dat consumenten voor weinig geld veel voedingsmiddelen aanschaffen.

Hoewel dit voedselverspilling in de hand lijkt te spelen, valt dat in de praktijk mee. Dat blijkt uit onderzoek van Tilburg Universiteit.

Consumenten kopen door bulkacties meer dan in eerste instantie nodig is, stellen de onderzoekers vast. Maar denken beter na over hoe ze de producten kunnen bewaren. In de studie vergelijken de onderzoekers het aankoopgedrag van consumenten met bulkacties in vergelijking met een andere groep consumenten zonder acties en hoe zij vervolgens om gingen met de voedingsmiddelen. Hieruit blijkt dat consumenten die door middel van acties meer kopen dan ze normaal doen, daar bewuster mee omgaan. Deze groep vriest voedingsmiddelen in of zorgt ervoor dat het sneller opgegeten wordt om voedselverspilling te voorkomen.

Kansen voor supermarkten en beleidsmakers

Wel wordt er een kanttekening geplaatst: de trigger voor het voorkomen van voedselverspilling komt alleen voor als de consument meer koopt dan gewoonlijk en nodig is. Ook is er nog meer onderzoek nodig naar het consumentengedrag rondom bulkacties en voedselverspilling. Het onderzoek van Tilburg Universiteit is het eerste grote onderzoek naar dit onderwerp.

De onderzoekers zeggen dat deze conclusie kansen biedt voor supermarkten en beleidmakers. Voor supermarkten kan het kansen bieden om bij te dragen aan het verminderen van de voedselverspilling. De onderzoekers stellen bijvoorbeeld acties voor zoals: ‘Koop één en vries één in’.

Stunten met voeding

Frankrijk heeft al sinds 2019 wetgeving die het supermarkten verbied om voeding met veel korting aan te bieden. Zwitserland heeft een soortgelijke wet voor vlees en ook in Nederland wordt er gesproken over het verbieden van prijsstunten op agrarische producten. De Nederlandse onderzoekers stellen nu dat er niet te rigoureus om moet worden gegaan met het verbieden of aan banden leggen van dit soort acties, omdat het dus ook voordelen kan bieden.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin