Doorgaan naar artikel

Oplaat tevreden over nieuwe CAO pluimveesector

In het nieuwe akkoord staat onder meer een loonsverhoging van 2 keer 2%.

Geüpdatet op:
Politiek & Beleid
Nieuws
Personeel in de pluimveeverwerkende industrie krijgt een loonsverhoging van twee keer 2%. - Foto: ANP premium

Personeel in de pluimveeverwerkende industrie krijgt een loonsverhoging van twee keer 2%. - Foto: ANP

Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de bracheorganisatie van de pluimveeverwerkende industrie Nepluvi, is blij met het CAO-akkoord en rust op het arbeidsfront. Dat is zijn reactie op het akkoord dat deze week ook werd goedgekeurd door vakbond FNV. Eerder ging vakbond CNV al akkoord.

In het nieuwe akkoord staat onder meer een loonsverhoging van 2 keer 2%, een hogere eindejaarsuitkering en aanpassingen van pensioenregelingen. Het akkoord loopt van 1 april 2021 tot 1 april 2023 en geldt voor meer dan 8.000 werknemers.

Fatsoenlijk salaris

In de nieuwe CAO gaan op 1 juli 2021 de lonen met 2% omhoog en op 1 juli 2022 nog eens met 2%. Volgens Oplaat wordt in de sector een fatsoenlijk salaris betaald. “Met dit akkoord kunnen we weer door en zijn we een aantrekkelijke werkgever”, stelt Oplaat vast. Er moeten nog wel een aantal zaken uitgewerkt worden. Dat gaat onder meer om een betere regeling voor oudere werknemers .

Over de inzet van arbeidsmigranten is volgens Oplaat overleg geweest met ministers Koolmees en Schouten. Daarbij zijn ook vermeende effecten op dierenwelzijn door een hoge inzet van arbeidsmigranten aan de orde geweest. Volgens Oplaat speelt dat in de pluimveeindustrie vrijwel niet omdat er vrijwel geen handen nodig zijn in de fase voor het slachten met verdoven en doden van dieren.

Acties in juni

In juni heeft de FNV nog druk op de onderhandelingen gezet met acties. Dat leidde onder meer tot werkonderbrekingen bij Plukon. Dat ging onder meer om verschil in salaris tussen verschillende vestigingen van een bedrijf.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin