Doorgaan naar artikel

Palmolie-industrie pleit voor 100% ontbossingsvrij

Palmolie-plantages in Indonesië. Foto: ANP

Palmolie-plantages in Indonesië. Foto: ANP

De Europese palmolie-industrie pleit voor regelgevende maatregelen om tot 100% duurzame ontbossingsvrije palmolie in Europa te komen.

De industrie, verenigd in de European Palm Oil Alliance (EPOA), wil dat ontbossingsvrije palmolie de norm wordt in Europa. Daarom vraagt de organisatie voor EU-brede regelgevende maatregelen.

Een gelijk speelveld creëren

EPOA-voorzitter Frans Claassen: “We kunnen duurzame ontbossingsvrije palmolie alleen tot norm maken in Europa als we regelgevende maatregelen introduceren, zoals een due diligence-verplichting voor bedrijven die palmolieproducten op de EU-markt brengen. Deze maatregelen moeten een gelijk speelveld creëren voor alle plantaardige oliën en de betrokken spelers.”

Zorgvuldigheidseisen

Due diligence betekent dat een onderneming zorgvuldigheid hanteert. Volgens de organisatie kan een stelstel van zorgvuldigheidseisen echter alleen succesvol zijn als er een bredere EU-strategie komt ‘die een gunstig klimaat schept dat nodig is om ook in de palmolieproducerende landen vooruitgang te boeken op het gebied van duurzaamheid’.

Initiatieven uit de industrie

In 2018 was 83% van de palmolie die door Europese raffinaderijen voor voedsel in Europa werd geïmporteerd, gecertificeerde duurzame palmolie. Maar naar schatting is 60% van de fysieke palmolie die door de Europese voedingsindustrie en de detailhandel wordt gebruikt, RSPO-gecertificeerd. EPOA heeft als doel dat in 2020 100% van de palmolie in de voedingsmiddelen die gemaakt en gebruikt worden in Europa ontbossingsvrij is.

Volgens EPOA moet de Europese Commissie voortbouwen op de initiatieven die de industrie zelf heeft genomen om te verduurzamen.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin