Skip to content

PBL voorziet grote inspanningen voor klimaatdoelen EU

PBL: Nederland moet extra inspanningen leveren om aan de voorwaarden van ‘Fit for 55'te voldoen.

Updated on:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
Eurocommissaris Frans Timmermans. - Foto: ANP premium

Eurocommissaris Frans Timmermans. - Foto: ANP

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) denkt dat Nederland forse extra inspanningen moet leveren om aan de voorwaarden van ‘Fit for 55’ te voldoen.

Op 14 juli presenteerde Eurocommissaris Frans Timmermans de voorstellen voor Fit for 55 pakket, het tussendoel hiervan is om in 2030 55% minder broeikasgassen uit te stoten ten opzichte van 1990. Het uiteindelijke doel is dat de EU klimaatneutraal is in 2050. Om deze doelen te halen is een tempoversnelling nodig in de gehele EU. Het PBL voorziet hierin een zware dobber voor Nederland. Als de plannen van Timmermans worden goedgekeurd, zal dat leiden moeten tot een koerswijziging in de Nederlandse klimaatplannen. Fit for 55 sluit niet goed aan bij het Nederlandse Klimaatakkoord, stelt het PBL.

Groene waterstof

Het Nederlandse doel voor 2030 was 49% minder uitstoot van broeikasgassen. Waar Nederland juist inzet op een tijdelijk belangrijke rol van opslag van CO2 in de grond en het gebruik van blauwe waterstof (gemaakt uit aardgas), wil de Commissie dat er direct ingezet wordt op groene waterstof (gemaakt met duurzame stroom). Hiervoor moeten meer zonne- en windparken gebouwd worden. Dit houdt volgens het planbureau in dat de transitie duurder wordt.

Daarnaast loopt de industrie het risico om minder te produceren door de doelstellingen. Volgens het PBL wordt het een flinke extra opgave omdat de diverse EU-doelstellingen bindend worden. Bijvoorbeeld het opschalen van het gebruik van groene waterstof. Om de productie- en transportcapaciteit te vergroten is tijd nodig. “Het voorstel dreigt daarmee de Nederlandse transitie tot 2030 duurder te maken en betekent tevens een risico voor het emissiereductietempo in de industrie”, schrijft het planbureau.

De Europese klimaatplannen zijn nog niet definitief. De lidstaten en het Europees Parlement moeten hier nog mee instemmen.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin