PlanetProof-winst deels in Focus Planetfonds

17-02 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Het geld dat verdiend wordt met de PlanetProof-melkstroom komt niet alleen terecht bij de deelnemers aan dit programma, maar ook bij alle FrieslandCampina-leden.

Met name het fonds voor het Focus Planet-programma wordt ermee gevoed. Dit zegt voorzitter Frans Keurentjes in een toelichting op de werking van het programma. Jaarlijks wordt volgens hem een bedrag van € 24 miljoen in dit fonds gestort. In totaal betaalt FrieslandCampina jaarlijks een bedrag van € 120 miljoen extra uit voor allerlei toeslagen bovenop de normale melkprijs, stelt hij. Het gaat dan om toeslagen voor onder meer weidegang en VLOG.

PlanetProof-toeslag breder verdeeld

Over de betaling en verdeling van de PlanetProof-toeslagen is door een initiatief van een groep leden een discussie aangezwengeld, zo vertelt Keurentjes. In deze discussie gaat het om de vraag of de PlanetProof-toeslag beter en breder moet worden verdeeld binnen de coöperatie of niet. De uitkomsten zullen ergens in de komende maanden bekend worden gemaakt.

Twentse leden

Keurentjes en directeur FrieslandCampina Nederland Bas Roelofs willen nog één misverstand rechtzetten naar aanleiding van het besluit van vorige week om een aantal Twentse leden te laten afvallen. Mocht de vraag naar PlanetProof-kaas vanuit Steenderen, of naar PlanetProof-zuivel vanuit een andere fabriek niet ver van Twente sterk stijgen, dan kunnen ook de nu uitgesloten boeren zich weer melden voor leverantie. Voor verse zuivel wordt echter de voorkeur gegeven aan melk van boeren dichter bij de fabriek in Maasdam.

van der HorstBeheer