Skip to content

Politici wraken Tönnies wegens aanvraag looncompensatie

Coronavirus; Tönnies

Door de besmettingsgolf in de grootste varkensslachterij van Duitsland moest de hele Landkreis Gütersloh en een aangrenzend district in een nieuwe lockdown. Foto: ANP

Door de besmettingsgolf in de grootste varkensslachterij van Duitsland moest de hele Landkreis Gütersloh en een aangrenzend district in een nieuwe lockdown. Foto: ANP

Tönnies heeft het aan de stok gekregen met landbouwminister Julia Klöckner. De Duitse bewindsvrouw bekritiseert dat het vleesconcern looncompensatie heeft aangevraagd wegens de gedwongen sluiting van de slachterij in het Westfaalse Rheda-Wiedenbrück in het verlengde van de coronabesmettingen onder het personeel.

Door de besmettingsgolf in de grootste varkensslachterij van Duitsland moest de hele Landkreis Gütersloh en een aangrenzend district in een nieuwe lockdown. Dat veroorzaakte forse irritatie bij de burgerij.

Klöckner gaf zondag lucht aan haar eigen irritatie over de looncompensatie-aanvraag in de krant Bild am Sonntag. Met die aanvraag geeft Tönnies een verkeerd signaal, meent zij. “De ergernis van de burgers over de gang van zaken zal daardoor zeker niet kleiner worden.”

Kritiek op Tönnies van meerdere kanten

Kiritiek komt ook van de kant gezondheidsminister Karl-Josef Laumann van Noordrijn-Westfalen en Anton Hofreiter, fractieleider van de Groenen in de Bondsdag. Laumann erkent dat looncompensatie in principe mogelijk is, maar adviseert Tönnies en zijn zakenpartners (de arbeidsbemiddelaars) er goed over na te denken of zij van de burgerij in Gütersloh en Noordrijn-Westfalen nog mogen verwachten dat ze dat goed vinden. Hofreiter ziet de zaak als bewijs dat de aankondiging van topman Clemens Tönnies om de tewerkstellingscultuur in het concern en de vleesindustrie als geheel grondig aan te pakken ‘slechts lege woorden waren’.

Snel delen

Afbeelding
Wim Verseput

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin