Skip to content

Rabobank: prijs rundvlees structureel hoger

Updated on:
Business
Nieuws
Hoewel er wel wordt gerekend op meer aanbod in het tweede halfjaar, blijven de rundvleesprijzen wel overeind door de hogere vraag na heropening van foodservice-bedrijven. Foto: Canva

Hoewel er wel wordt gerekend op meer aanbod in het tweede halfjaar, blijven de rundvleesprijzen wel overeind door de hogere vraag na heropening van foodservice-bedrijven. Foto: Canva

De prijzen van rundvlees en rundvee liggen momenteel op recordniveaus wereldwijd gezien.

Daar komt wel een correctie op, maar de prijzen blijven structureel op een hoger niveau dan voor de corona-epidemie. Vooral lokale factoren zijn doorslaggevend voor de huidige records volgens een analyse van Rabobank over het eerste kwartaal van 2021. De aanhoudende forse vraag naar rundvlees vanuit China is daarbij de belangrijkste wereldwijde oorzaak voor hogere prijzen.

Minder aanbod in Europa

In Europa zijn de prijzen voor karkassen flink gestegen sinds het vierde kwartaal, in het eerste kwartaal van 2021 liggen de prijzen voor karkassen gemiddeld 7% hoger dan een jaar geleden. De prijzen voor koeien liggen zelfs 15% hoger en dat is een indicatie voor een tekort aan slachtkoeien volgens de analyse van Rabobank. De prijzen zijn nu gestegen terwijl normaal gesproken de trend dalend is in de eerste maanden. Hoewel er wel wordt gerekend op meer aanbod in het tweede halfjaar, blijven de prijzen wel overeind door de hogere vraag na heropening van foodservice-bedrijven.

Verschuiving in markten

De huidige recordprijzen voor rundvee en rundvlees weerspiegelen een zeer gespannen markt. “Gegeven de groei in wereldwijde vraag en handel hebben die spanningen in het huidige systeem nu geleid tot een belangrijke verschuiving in markten. Dat komt onder meer door seizoensinvloeden die eerder nog werden gezien als abnormaal”, aldus Angus Gidley-Baird, senior-analist dierlijke eiwitten bij Rabobank.

Veel vraag in de VS

De Amerikaanse markt voor rundvlees is inmiddels omgeslagen in een vraag-gestuurde markt. Er is toenemende vraag vanuit de groothandel door de heropening van de economie. Groothandelsprijzen zijn in april 18,5% hoger dan en jaar geleden en in de retail liggen de prijzen 11,5% hoger ten opzichte van april 2020. Rabobank gaat uit van verdere prijsstijgingen in mei en juni, voor het grootste deel van 2021 gaan de analisten uit van 5 tot 10% hogere prijzen dan het niveau van voor de pandemie.

Droogte in Australië

In Brazilië is het aanbod beperkt door droogte. 50 tot 60% van de Braziliaanse veehouders mest het vee af op basis van gras en hebben het vee langer aangehouden tot het juiste slachtgewicht. Boeren houden zelf ook meer vrouwelijk vee aan vanwege de hoge prijzen. In Australië is door droogte de veestapel enorm gekrompen in de afgelopen jaren. De vleesveestapel ligt daar op het laagste niveau in dertig jaar. Het aanbod is gering, omdat veehouders de veestapel willen opbouwen. Prijzen voor jongvee waren in februari 30% hoger dan een jaar eerder en daar kwam in maart nog eens 20% bij.

Chinese vraag naar rundvlees blijft sterk

De rundvleesprijzen in China liggen inmiddels 30% boven het niveau van 2018, voor de uitbraak van Afrikaanse varkenspest. Een deel van de consumptie van rundvlees zal weer verschuiven naar varkensvlees zodra de varkensstapel is hersteld, maar dan nog blijft de Chinese vraag naar rundvlees sterk en een drijvende factor voor importen op de wereldmarkt.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin