Skip to content

Salmonella-uitbraak in meerdere Europese landen

In verschillende Europese landen is sprake van een salmonella-uitbraak, die kan worden gelinkt aan de consumptie van kippenvlees.

Updated on:
Nieuws
Food
Kippenvlees

Foto: Canva

In verschillende Europese landen is sprake van een salmonella-uitbraak, die kan worden gelinkt aan de consumptie van kippenvlees.

Dat meldt het Europese centrum voor ziektebestrijding en preventie (ECDC). ECDC houdt rekening met meer besmettingsgevallen, omdat de bron van de infectie nog niet is getraceerd.

Sinds september vorig jaar zijn zeker 196 ziektegevallen vastgesteld van Salmonella Mbandaka ST413 in verschillende landen, waaronder één in Nederland. Het merendeel deed zich voor Finland (89 gevallen) en het Verenigd Koninkrijk (81). Negentien patiënten moesten in het ziekenhuis behandeld worden, vijf daarvan leden aan bloedvergiftiging en één (in het VK) overleed.

De besmetting lijkt op basis van consumptiegegevens van patiënten te kunnen worden gekoppeld aan drie merken pluimveevlees van twee bedrijven uit Finland en Estland. Die link kan echter niet worden bevestigd aan de hand van microbiologisch bewijs.

Op basis van epidemiologische gegevens gaat ECDC ervan uit dat er verschillende bronnen zijn die via verschillende distributieketens bij de consument komen, ‘met een waarschijnlijke gemeenschappelijke bron hoger in de toeleveringsketen van kippen’.

Snel delen

Afbeelding
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin