Scherpere Britse eisen bedreigen vleesexport

01-11 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Nieuwe Britse eisen voor controles bij boeren die vlees produceren voor export naar de EU vormen een grote bedreiging voor die handel. Als de regels per 1 december worden ingevoerd, dan kan een flink deel van in het VK geproduceerde vlees niet meer op Europese markten worden verkocht.

Dat schrijven veertien organisaties uit de boerenwereld en vleesindustrie in een noodbrief aan het plattelandsministerie Defra. Dat heeft in april besloten dat boerenbedrijven die vlees produceren dat bestemd is voor het buitenland regelmatig door een veearts fysiek gecontroleerd en gecertificeerd moeten worden. Tot nu toe konden boeren zelf een verklaring afgeven dat hun bedrijf op dit gebied voldoet aan de Dierengezondheid Verordening van de EU. Defra stelt dat de eis door de EU is opgelegd vanwege Brexit, maar de boeren- en vleesorganisaties spreken van een eenzijdig besluit.

Maatregel vergt tijd

“Niet alleen wordt dit niet vereist door de EU maar wij schatten ook dat, gegeven het grote tekort aan diergeneeskundigen en het enorme aantal boerderijen dat bezocht zal moeten worden, het vele maanden zal kosten voordat aan de nieuwe eis voldaan kan worden. Het besluit van Defra is volstrekt vermijdbaar. Als dit doorgaat, dat zien duizenden boeren de waarde van hun vee in één klap instorten. Ook heeft het een vernietigend effect op veeveilingen en vleesverwerkers. De sector zal de verloren inkomsten in eigen land moeten zien terug te verdienen wat in deze tijd van torenhoge inflatie zal leiden tot nog hogere prijzen.”

Vlees & merken: Food&Agribusiness zet informatie over vlees als merk of concept op een rij. Ga naar FoodAgribusiness.nl/vlees-merken

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer over


Beheer