Skip to content

Splinterpartij komt met vernieuwingsplan voor Kamer

Femke Merel Van Kooten-Arissen. - Foto: ANP

Femke Merel Van Kooten-Arissen. - Foto: ANP

De partij van Femke Merel van Kooten-Arissen wil een reservebankje voor Kamerleden. Degene met de meeste stemmen – ongeacht van welke partij – mag een leegkomende plek innemen. Een verfrissend idee.

Een politieke partij die de naam Splinter kiest, belooft alleen op basis van de naam niet heel veel invloed. Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen presenteerde begin deze week haar nieuwe partij.

Tussentijds opstappen

Nadat ze onder de vleugels van de Partij voor de Dieren wegvloog, probeerde Van Kooten-Arissen als Kamerlid eerst onderdak te krijgen bij 50Plus, vervolgens ging ze (ongewild) samen met Henk Krol de samenwerking aan met de Groep Otten. Om daarna weer voor zichzelf te beginnen.

Splinters concept-verkiezingsprogramma komt op het punt van de democratische rechtsstaat met een opvallende vernieuwing. Zij introduceert het 151e Kamerlid, een kandidaat die op grond van het aantal voorkeurstemmen het eerst aan de beurt is om een zetel in te nemen in de Tweede Kamer als er een Kamerlid opstapt – ongeacht van welke partij iemand opstapt en ongeacht voor welke partij Kamerlid 151 op de lijst stond.

Het vertrek van een Kamerlid krijgt door het idee opeens een heel andere dynamiek

De introductie van het 151e Kamerlid moet voorkomen dat Kamerleden tussentijds opstappen. Volgens Splinter zijn bijna 90 van de in 2017 verkozen Kamerleden vertrokken. Dat is een schromelijke overdrijving. Van de 150 in 2017 verkozen Kamerleden zitten er nu nog 108 (ruim twee derde) in het parlement. Acht van de verkozen volksvertegenwoordigers hebben zitting genomen in de regering: Mark Rutte, Carola Schouten, Mona Keijzer, Wouter Koolmees, Raymond Knops, Tamara van Ark, Ingrid van Engelshoven en Sander Dekker. Blijven er 34 over die om verschillende redenen vertrokken uit de Haagse politiek.

Onafhankelijk denkende Kamerleden

Met het voorstel van Splinter doen voorkeurstemmen er veel meer toe, en krijgt het vertrek van een Kamerlid opeens een heel andere dynamiek. Femke Merel van Kooten-Arissen vergaarde 6.131 stemmen bij de verkiezingen in 2017. Daarmee had ze te weinig kiezers achter zich voor een voorkeurszetel, maar ze behaalde in haar eentje meer stemmen dan tien zittende PVV-Kamerleden gezamenlijk. PVV‘ers Leon de Jong en Raymond de Roon hebben de twijfelachtige eer met het schamele aantal van minder dan 300 stemmen toch voor vier jaar een plek te hebben veroverd op het pluche in de Tweede Kamer; ze zijn het parlement binnengeslopen op de slippen van lijsttrekker Geert Wilders, die in zijn eentje 1.258.989 stemmen vergaarde. Niemand in de Kamer had minder stemmen dan De Jong of De Roon.

Splinter wil ook af van de fractiediscipline. Kamerleden mogen een persoonlijke afweging maken

Splinter wil ook af van de fractiediscipline, wil onafhankelijk denkende Kamerleden die zelf op basis van hun mandaat een persoonlijke afweging maken bij de stemming in de Tweede Kamer. Ook dat is verfrissend. Wel is het dan handig elektronische stemkastjes in te voeren in het parlement, zodat hoofdelijke stemmingen niet meer nodig zijn.

Snel delen

Afbeelding
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin