Start-up haalt geld op voor alternatief palmolie

18-01-2022 | |
Foto: Ton Toemen
Foto: Ton Toemen

De start-up NoPalm Ingrediënts heeft € 1 miljoen opgehaald in een financieringsronde.

De start-up maakt microbiële olie op basis van reststromen als vervanger voor palmolie als ingrediënt in voeding, cosmetica en detergenten (poetsmiddelen). Het bedrijf gebruikt hiervoor fermentatie. Verschillende reststromen, zoals aardappelschillen, afgekeurde groente en suikerbietenloof worden gefermenteerd. Na het fermentatieproces wordt de olie van de biomassa gescheiden en als ingrediënt aan de industrie verkocht. De olie heeft vergelijkbare eigenschappen als palmolie. Met het opgehaalde kapitaal wil de start-up de productietechnologie opschalen en optimaliseren naar industrieel niveau.

Grote hoeveelheden olie

“De olie die door onze gisten wordt geproduceerd, lijkt opmerkelijk veel op plantaardige oliën zoals palm, zonnebloem en kokos”, aldus CTO en medeoprichter, Jeroen Hugenholtz. “Onze gisten bevatten grote hoeveelheden olie, veel meer dan de oliehoudende gewassen, waardoor de totale olieproductie veel efficiënter en minder energie-intensief is dan bij plantaardige oliën. Bovendien hebben we het grote voordeel dat ons microbiële (fermentatie)proces afstembaar is waardoor de productie van hardere of zachtere oliën mogelijk is, afhankelijk van de behoefte van de klant of de toepassing.”

Investeerders

Investeerders die in de financieringsronde zijn aangesloten zijn Green Creators, Future Food Fund, ICOS Capital en een groep angel investors (individuele personen die investeren).

Kloosterman


Beheer