Sterke stijging aantal faillissementen VS

Foto: Vincent ter Beek
Foto: Vincent ter Beek

Het aantal faillissementen in de Amerikaanse landbouw is vorig jaar met bijna 20% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dit meldt het Farm Bureau, onderdeel van het VS-ministerie van landbouw.

Het Farm Bureau registreerde 595 vereenvoudigde faillissementen, op een totaal bij ruim 2 miljoen boerderijen.

Alleen in 2011 waren er met 637 stuks nog meer faillissementen. Volgens het Farm Bureau zat het aantal faillissementen al sinds de zomer van 2018 in een stijgende lijn en keerde het tij in het vierde kwartaal van vorig jaar.

Niet onverwacht

Het stijgende aantal faillissementen komt niet onverwacht, omdat de landbouwinkomens al langere tijd daalden, boeren last hadden van handelsconflicten en de faillissementswetgeving voor agrarische familiebedrijven is aangepast. De staat met het hoogste aantal faillissementen was vorig jaar ‘zuivelstaat’ Wisconsin. Daarna volgden Georgia en Iowa. Als streek is het Midden-Westen het sterkst getroffen.

Tegemoetkoming

Op zich was 2019 nog geen bijzonder slecht jaar, maar dat kwam vooral door de compensaties die president verstrekte aan de landbouw, als tegemoetkoming voor de strafheffingen die veel importerende landen hebben ingesteld tegen Amerikaanse producten.

Zonder deze steun zouden de Amerikaanse landbouwinkomens, met een totale waarde van bijna € 58 miljard – op het één na laagste punt in 10 jaar zijn uitgekomen. De dreigende tijden zijn ondertussen nog niet voorbij. De totale schuld in de agrarische sector is met € 377 miljard zorgelijk hoog en zonder bijstand vanuit het Market Facilitation Program (MFP) ook moeilijk te financieren. Het MFP moet boeren bijstaan wanneer ze klem zitten ten gevolge van Trumps handelsoorlogen.

van der Horst

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.