Skip to content

Strijd om de schaarse boerenstem

Er was zelden zoveel strijd om de boerenstem. Dat is natuurlijk een gevolg van de boerenprotesten.

Verkiezingsbord met verkiezingsposters voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021. - Foto: ANP/HH/Rob Engelaar

Verkiezingsbord met verkiezingsposters voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021. - Foto: ANP/HH/Rob Engelaar

De aanstaande Tweede Kamerverkiezingen breken record na record. Allereerst het aantal partijen dat meedoet. Dat was sinds de Tweede Wereldoorlog nog nooit zo groot.

Minder goed te meten, meer op basis van gevoelswaarde lijkt het ook of er zelden zoveel strijd was om de boerenstem. Dat is natuurlijk een gevolg van de boerenprotesten. Hoe je ook tegenover de imponerende en soms zelfs intimiderende trekkerdemonstraties staat, dat hebben ze wel teweeggebracht.

Naast de ‘traditionele boerenpartijen’ of wat daar voor doorgaat (CDA, VVD en SGP) zijn al dan niet nieuwe rechtse partijen als JA21, BoerBurgerBeweging (BBB) en Forum voor Democratie (FvD) nadrukkelijk op zoek naar de boer. Het bleek zaterdag 27 februari maar weer op een bijzondere verkiezingsbijeenkomst in Lievelde (Gld.). Zij overschreeuwen elkaar bijna in hun liefde voor de boer en het boerenvak, en in hun afkeer van alles wat riekt naar links.

Minder boeren, meer partijen

De ironie wil dat er tegelijk ook nog nooit zo weinig boerenstemmen waren. Dit is een hard gegeven: bij elke verkiezing is het boeren-electoraat weer zoveel procent kleiner geworden. Simpel gevolg van schaalvergroting, inkrimping van het aantal bedrijven, verlies aan ruimte.

Minder boeren, meer partijen die zich opwerpen als boerenvriend; resultaat is verdunning

Zet die twee naast elkaar: minder boeren, meer partijen die zich opwerpen als boerenvriend en wat is het resultaat? Verdunning. De stem van de boer legt weinig gewicht in de schaal. Het is de realiteit in stadsstaat Nederland. Strategisch stemmen dan maar en kiezen voor de meest kansrijke? Dat is lastig, er is weinig peil op te trekken of een partij (of die ene favoriete kandidaat) het wel of juist niet haalt.

Dus toch maar gewoon stemmen op de partij waar je het het meest mee eens bent en kijken wat de verkiezingsloterij oplevert.

Snel delen

Afbeelding
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin