Doorgaan naar artikel

Südzucker verkleint verlies in suikersegment

Foto: Jan Willem van Vliet

Foto: Jan Willem van Vliet

Südzucker heeft in het op 31 mei beëindigde eerste kwartaal van 2020/21 de rode cijfers in het suikersegment van het concern weten te beperken.

Het operationele verlies kwam volgens de donderdag door het Duitse bedrijf gepresenteerde cijfers op € 15 miljoen. Een jaar eerder schreef Südzucker een operationeel verlies (ebit) van € 36 miljoen. Dat komt neer op een verbetering met een kleine 59% en is voornamelijk te danken aan het prijsherstel sinds het begin van het tweede halfjaar van het vorige boekjaar 2019/20. Dat compenseerde een geringere afzet en hogere productiekosten. De geringere vraag houdt verband met de coronamaatregelen en de kleinere suikerproductie van de campagne 2019, aldus de Europese suikermarktleider. De kwartaalsomzet van het suikergebeuren van het concern leverde slechts 2,8% in en belandde zo op € 565 miljoen.

Bietenareaal

De bietenleveranciers van het bedrijf hebben los daarvan dit jaar minder ingezaaid. Het bietenareaal is concernwijd 342.000 hectare tegen 391.000 hectare in 2019: een daling van bijna 13%. Hoeveel suiker daar uitkomt is vooralsnog niet duidelijk, maar veel meer dan afgelopen jaar kan het niet waarschijnlijk niet worden, temeer daar de bieten zich vertraagd ontwikkelen en de stand van het gewas momenteel ongebruikelijk heterogeen is.

Omzetgroei segment specialiteiten

De omzet van het concern als geheel bedraagt in het eerste kwartaal € 1,699 miljard tegen € 1,680 miljard een jaar eerder. Dat komt overeen met het voorlopige omzetcijfer dat het bedrijf in juni al publiceerde. Behalve het suikersegment leverde ook bioethanoldochter CropEnergies en het segment fruitpreparaten omzet in. Omzetgroei (plus 6% naar € 638 miljoen) haalde Südzucker in het segment specialiteiten, waaronder producten vallen als zetmeel en diepvriespizza’s. Laatstgenoemd product ondervond dankzij de coronamaatregelen een grotere aftrek bij de consument. Het ebit-resultaat van de specialiteiten belandde op € 52 miljoen (plus 12,5%). Het operationele concernresultaat in het eerste kwartaal komt op € 61 miljoen (plus 31%), zo bevestigt Südzucker de in juni gepubliceerde voorlopige cijfers.

Snel delen

Image
Wim Verseput

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin