Supermarkt Dirk pleit voor verlaging btw groenten en fruit

25-02 | |
Een actiebordje voor minder btw tussen het groente en fruit van supermarktketen Dirk van den Broek. De supermarktketen start een online petitie om de belasting op groente en fruit te verlagen. Foto: ANP
Een actiebordje voor minder btw tussen het groente en fruit van supermarktketen Dirk van den Broek. De supermarktketen start een online petitie om de belasting op groente en fruit te verlagen. Foto: ANP

Supermarktketen Dirk wil dat de btw op groenten en fruit wordt verlaagd. Daarom is het bedrijf een petitie begonnen om steun te verzamelen om de btw te verlagen van 9 naar 6%.

Onder de slogan ‘de tijd is rijp’ roept de keten ‘heel Nederland’ en ook collega-supermarkten op om de petitie te tekenen. ‘Want als we groente en fruit voor iedereen overal betaalbaarder maken, wordt er meer van gegeten en maken we Nederland met elkaar een stuk gezonder’, zo schrijft Dirk op de website.

Thema ‘gezondheid’ impactvol

Voor de petitie zijn minstens 40.000 handtekeningen nodig, aldus directeur Marcel Huizing in een begeleidende video. Wanneer dat aantal handtekeningen is verzameld, kan de petitie als officieel burgerinitiatief worden aangeboden aan de Tweede Kamer.

Dirk komt nu met de campagne in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen: ‘de tijd is nu rijp om dit punt terug op de agenda van politieke partijen te krijgen en speerpunt te laten zijn tijdens de komende verkiezingen. Ook heeft de afgelopen tijd natuurlijk eens te meer aangetoond hoe groot en impactvol het thema ‘gezondheid’ is’, aldus Dirk.

Roep om verlaging btw niet nieuw

De roep om de btw op groenten en fruit te verlagen is niet nieuw. Ook uit de groente- en fruitsector komt de roep om de btw te verlagen. Vorig jaar overhandigde een coalitie van partijen, waaronder GroentenFruit Huis, Bionext en Transitiecoalitie Voedsel, al een manifest aan Paul Blokhuis, demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid. Het btw-tarief op groente en fruit is al lang onderwerp van discussie in Den Haag. Vorig jaar werd duidelijk dat een eventuele verlaging niet meer voor de verkiezingen geregeld kon worden.

Kloosterman

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.