Skip to content

10 inspirerende documentaires over het klimaat

Klimaat en duurzaamheid zijn brede onderwerpen. Rondom deze thema’s zijn er dan ook veel documentaires gemaakt, met daarin verschillende visies.

Updated on:
Achtergrond
Food
documentaires klimaat

Foto: Canva/Huseyin Bostanci

Duurzaamheid en klimaatverandering is een belangrijk punt van aandacht. Podcasts, socialemedia-accounts en boeken kunnen inzicht bieden. Ook zijn er veel documentaires die inzicht geven in het brede onderwerp klimaat.

De tien documentaires hieronder hebben verschillende uitgangspunten, maar ook overeenkomsten. Sommige docu’s geven een kijkje in het leven van mensen die veel impact maken rondom klimaatverbetering. In anderen zie je de belangrijke rol van voedingsproductie terug. De documentaires bieden in ieder geval genoeg stof tot nadenken en inspiratie.

David Attenborough: A Life on Our Planet

Misschien ken je zijn naam nog niet, maar als je zijn stem hoort weet je meteen wie het is. David Attenborough heeft namelijk de voice-overs gedaan van bekende natuurfilms en -documentaires zoals Our Planet en Planet Earth. De bioloog is al 95 jaar oud en heeft zijn gehele leven zich bezig gehouden met de natuur. In de documentaire A Life on Our Planet vertelt hij over hoe hij de natuur heeft zien veranderen in zijn leven en hoe hij denkt dat de toekomst eruit zal zien als we niks veranderen aan de manier waarop we met de natuur omgaan.

Paved Paradise

Meer voeding, met minder landbouw. Dat is wat volgens de makers van de documentaire Paved Paradise de oplossing zou zijn voor klimaatverandering. Moleculair bioloog Hidde Boersma en filmmaker Karsten de Vreugd gaan samen op wereldreis, om het antwoord te zoeken op de vraag: hoe ziet een echt duurzame voedselproductie eruit?

The Future of Food

Ook in de documentaire The Future of Food is moleculair bioloog Hidde Boersma te zien. Dit keer samen met politicoloog Joris Lohman. Ze staan allebei aan de andere kant van de discussie over de voedselproductie van de toekomst. Waar Joris gelooft dat het beter is om te richten op leren leven in harmonie met de natuur, denkt Hidde dat het beter is om de voedselproductie verder te intensiveren. Lukt het hen om overlap te vinden in hun meningen, en om een antwoord te vinden op de vraag: wat is de beste toekomst voor ons voedselsysteem?

I Am Greta

Van de documentaire I Am Greta krijg je gegarandeerd kippenvel. Moet een kind zich zorgen maken om het klimaat? Eigenlijk niet. Toch deed Greta Thunberg dit al van kinds af aan. Niet omdat ze het wilde, maar omdat ze het gevoel had dat ze niet anders kon en iets moést doen. In de documentaire kijk je vanaf het begin mee in haar strijd om de wereld mee te nemen in meer klimaatbewustzijn, wat nog aardig lukt ook.

Before the Flood

We verwoesten bewust de aarde. Hoe ver zijn we gegaan? Wat kunnen we doen om het te stoppen? Er zijn veel mensen die niet geloven in klimaatverandering. Waarom is dat zo? Kunnen we op tijd toch veranderen? De maker van de documentair Before the Flood, Leonardo DiCaprio, geeft antwoord op al deze vragen. De politiek volgt wat mensen willen. Dus als mensen klimaatverandering willen, gaat de politiek mee. Dit is een inspirerende manier om naar de situatie te kijken.

Cowspiracy

De bekende documentaire Cowspiracy kan niet ontbreken in het lijstje. De makers van Cowspiracy verdiepten zich in de wereld van de veeteelt, wat de grootste milieuvervuiler is. Het is geen verkooppraatje van een plantaardig dieet en laat ook geen nare beelden van dierenleed zien. Wel verdiept het zich in de feitelijke invloed van de veeteelt en hoe dit toch nog verborgen wordt, door onder andere milieuorganisaties.

Down to Earth

In de documentaire Down to Earth neemt Zac Efron de kijker op een laagdrempelige manier mee in de wereld van duurzaamheid. Hij reist naar verschillende landen en onderzoekt manieren waarop we bewuster met de natuur en onze aarde om kunnen gaan. De documentaire verkent op een humoristische manier hoe mensen duurzamere keuzes rondom voeding, energie en manieren van leven kunnen maken. 

De boer van de toekomst

Nederland is een van de grootste landbouwexporteurs van de wereld. Dit heeft een nadeel, want het put de bodem uit en het heeft een negatieve invloed op de biodiversiteit. Is er een manier waarop de boeren in Nederland duurzamer te werk kunnen gaan? De documentaire De boer van de toekomst verdiept zich in deze kwestie door agrarisch Nederland te verkennen.

De voedsel BV

Ook deze documentaire gaat over het feit dat Nederland na de VS de grootste voedselproducent en exporteur ter wereld is. Het is een bijzonder feit, omdat Nederland een klein land is dat veel mensen op de wereld niet eens kennen. De documentaire De voedsel BV neemt een kijkje in hoe de agrarische wereld in Nederland eruitziet. Kadir van Lohuizen is fotograaf en documentairemaker en brengt dit visuele onderzoek ongefilterd in beeld.

Space Farmers

Het aantal mensen op aarde groeit snel. Meer mensen hebben meer voedsel nodig. Waar gaan we dit vandaan halen? Van een andere planeet? Dit klinkt als een grap, maar het is een project waar Space Farmers daadwerkelijk mee bezig zijn. Deel 2 van de documentaire Space Farmers legt uit hoe onderzoekers werken aan het kweken van voeding op verschillende planeetbodems.

Snel delen

Afbeelding
Lauressa van Roekel

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin