Skip to content

Tony’s Chocolonely pleit voor suikertaks

Tony’s Chocolonely wil een snelle invoering van de in het coalitieakkoord voorgenomen suikertaks.

Updated on:
Nieuws
Food
Foto: ANP premium

Foto: ANP

Chocoladefabrikant Tony’s Chocolonely hoopt op een snelle invoering van de in het coalitieakkoord voorgenomen suikertaks, omdat te veel suiker eten niet gezond is en dat precies is wat er gebeurt als je te veel chocolade nuttigt.

“Sinds het begin van de pandemie is persoonlijke gezondheid belangrijker dan ooit”, verklaart het Amsterdamse bedrijf, dat chocolade produceert in een keten waar iedereen er wat aan verdient. “Laten we eerlijk zijn, onze chocolade dankt een groot deel van zijn kraak en smaak aan suiker (tussen de 27 en 54,5 %, afhankelijk van de reep). Alle chocolademerken moeten verantwoordelijkheid nemen.”

Uitdagingen in de cacao-industrie aanpakken

Omwille van de gezondheid van consumenten, pleit het bedrijf dus voor de invoering van de suikertaks. Met de wens om met dat geld een gezond initiatief te stimuleren. “We zijn opgericht om uitdagingen in de cacao-industrie aan te pakken, zoals moderne slavernij en illegale kinderarbeid. Dit zal altijd onze belangrijkste focus blijven. Terwijl de verkoop van onze chocolade direct bijdraagt aan het maken van meer impact, is het slecht voor je gezondheid als je er te veel van eet.”

‘Geniet, maar wel een beetje met mate’

Tony’s stelt dat in Nederland de gemiddelde persoon minimaal 2 keer de aanbevolen suikerinname per dag binnenkrijgt. Een slechte balans tussen voeding en beweging is een belangrijke oorzaak van obesitas, wat weer wordt gelinkt aan ernstige gezondheidsrisico‘s. Dat leidt tot hoge directe en indirecte kosten van overconsumptie, zoals de kosten voor de gezondheidszorg en de gevolgen voor productiviteit en ziekteverzuim.

Tony’s geeft toe deel uit te maken van het probleem. “We moeten proactief onze labels aanpassen en campagne voeren waarbij we chocofans helpen om gezondere keuzes te maken. Zoals eigenlijk geldt voor alle goede dingen in het leven: geniet, maar wel een beetje met mate. Chocolade als ontbijt, lunch en diner? Een dikke vette nee! Als tussendoortje in de middag of als snack bij je favo film? Da’s gewoon oké. Volg de WHO-richtlijnen rondom suiker: beperk je suikerinname tot maximaal 50 gram per dag.”

Snel delen

Petra Vos
Petra Vos

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin