Turtle Tree verwacht in 2023 toelating voor microben-lactoferrine

24-08 | |
Turtle Tree verwacht in 2023 toelating voor microben-lactoferrine
Lactoferrine is een functioneel eiwit en wordt veel verwerkt in kindervoeding. Foto: Richard Brocken

Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Turtle Tree verwacht in het derde kwartaal van 2023 een toelating te krijgen voor het gebruik van lactoferrine in voeding voor volwassenen in de VS.

Turtle Tree produceert lactoferrine door middel van fermentatie. Dat is volgens het bedrijf een nieuwe productiemethode, waardoor een toelating moet worden aangevraagd voor toepassing van het eiwit in voedingsmiddelen. Tot nu toe wordt lactoferrine gewonnen uit koemelk.

Twee afzetmarkten op het oog

Turtle Tree heeft twee afzetmarkten op het oog, zegt woordvoerster Arista Kwek. “Dat zijn de Verenigde Staten en Singapore. Voor beide afzetmarkten vragen we een toelating aan. Daarbij werken we nauw samen met adviesbureaus.”

GRAS-toelating

Voor de VS wordt een zogenoemde GRAS-toelating aangevraagd bij de Food & Drug Administration (FDA). Dat staat voor Generally Recognized As Safe: algemeen erkend als veilig. Deze toelating volstaat omdat lactoferrine gewonnen uit koemelk al lang wordt toegepast in voeding en veilig is bevonden. Ook wordt een toelating aangevraagd bij de Singapore Food Agency (SFA).

Kwek: “We verwachten dat we in het derde kwartaal van 2023 de GRAS-toelating in de VS krijgen en in het vierde kwartaal de goedkeuring van de SFA. Deze toelatingen worden aangevraagd voor verwerking in voeding voor volwassenen. Als we deze binnen hebben, vragen we ook in beide afzetmarkten een toelating aan voor gebruik in kindervoeding.”

$ 601 miljoen

Volgens Kwek schatte marktbureau UBIC Consulting de wereldmarkt voor lactoferrine in 2020 op $ 601 miljoen (€ 604 miljoen). “Wij verwachten echter dat deze afzetmarkt veel groter zal worden, vooral in voeding voor volwassenen, zodra lactoferrine geproduceerd uit fermentatie in de markt kan worden gezet.”

Micro-organismen via fermentatie

Turtle Tree maakte eind vorige week bekend dat het een nieuwe manier heeft ontwikkeld om lactoferrine te produceren, namelijk door micro-organismen via fermentatie. Volgens het bedrijf is fermentatie minder belastend voor het milieu en het klimaat dan de winning van lactoferrine uit koemelk. Lactoferrine bevordert de gezondheid en wordt daarom verwerkt in voeding.

Lees ook: Turtle Tree maakt kostbaar lactoferrine met microben

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur


Beheer