Doorgaan naar artikel

Unilever wordt op papier volledig Brits bedrijf

Geüpdatet op:
Bedrijven
Nieuws
Exterieur van het hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam. Foto: ANP

Exterieur van het hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam. Foto: ANP

Het voedings- en wasmiddelenconcern Unilever geeft zijn dubbele Brits-Nederlandse structuur op en wordt op papier volledig Brits.

Die stap moet het bedrijf achter merken als Unox, Knorr, Zwitsal en Dove meer flexibiliteit bieden. De aankondiging volgt op een uitgebreid onderzoek van anderhalf jaar naar mogelijkheden om de bedrijfsstructuur te vereenvoudigen.

Twee jaar geleden koos Unilever er onder de Nederlandse topman Paul Polman juist voor om een Nederlands bedrijf te worden in een poging de bedrijfsstructuur te versimpelen. Britse aandeelhouders kwamen daar echter tegen in opstand, onder meer omdat ze dan belasting moesten gaan betalen over het dividend dat het bedrijf uitkeert. In de aanloop naar het vorige besluit hadden Nederland en het Verenigd Koninkrijk uitgebreid gelobbyd om Unilever te bewegen voor hun land te kiezen.

Levensmiddelen en snacks

Voor de Nederlandse vestigingen van Unilever, goed voor circa 2.500 werknemers, is vooral de divisie voor levensmiddelen en snacks van groot belang. Unilever verzekerde Den Haag dat ook bij een eventuele afsplitsing van het onderdeel de Nederlandse activiteiten niet naar elders zouden worden verplaatst, legt topman Alan Jope uit. Zo’n opsplitsing is volgens hem vooralsnog niet aan de orde. Het bedrijf heeft de Nederlandse regering benadrukte dat de ingreep in de structuur geen enkele invloed zal hebben op de banen, functies en investeringen in Nederland.

Sterke agrifoodsector

Minister van Economische Zaken Eric Wiebes betreurt het besluit van Unilever. Liever had hij gezien dat het bedrijf de structuur zou versimpelen ‘met enkel een Nederlandse nv aan het hoofd’, schrijft de bewindsman aan de Tweede Kamer. Tegelijkertijd benadrukt hij dat het besluit geen gevolgen zal hebben voor de activiteiten in Nederland. De versimpeling zal dus niet uitmonden in banenverlies, stelt Wiebes. “Banen en activiteiten blijven in Nederland, dat is positief. Bovendien wil Unilever de voedsel- en drankendivisie hier verder versterken, daar ben ik optimistisch over. Hiermee wordt onze sterke agrifoodsector nog krachtiger.”

Britse aandelen

Aandeelhouders van Unilever krijgen in ruil voor een Nederlands aandeel een Brits aandeel. Het bedrijf behoudt zijn beursnoteringen in zowel Amsterdam als Londen. Daarbij verwacht Unilever zijn positie in de AEX, de hoofdindex in Amsterdam, te kunnen behouden naast een plek in de Londense FTSE 100. Bij het eerdere voorstel voor een vereenvoudiging van Unilever zou het bedrijf uit de Londense hoofdgraadmeter verdwijnen. Ook dat was bij Britse aandeelhouders destijds een belangrijke reden om zich tegen de voorgestelde structuurwijziging te verzetten.

Snel delen

Image
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin