Skip to content

Vakantietijd en (on)gezonde voeding

Het is weer vakantietijd en dat brengt ons tot de terugkomende cyclus van aanbod van vakantievoeding.

Column
Food
Er zijn genoeg gezonde alternatieven voor op de barbecue. Foto: Canva premium

Er zijn genoeg gezonde alternatieven voor op de barbecue. Foto: Canva

Het is weer vakantietijd en dat brengt ons tot de terugkomende cyclus van aanbod van vakantievoeding.

Mooi weer staat gelijk aan aanbiedingen van ijs, bier en barbecue-ingrediënten. Hierin zouden retailers het initiatief kunnen nemen om niet alleen lekker, maar ook gezonde voeding aan te bieden. Dit draagt bij aan het behoud van de natuur en de afgetrainde buiken en heupen. De formule daarvoor is om water te promoten, evenals alternatieven voor op het rooster.

Aanbiedingen

Bijna iedere week zien we nu wel een merk bier in de aanbieding. Omdat de korting daarop maximaal 25% mag zijn, lijkt het alsof bierproducenten dan maar vaker hun bier in de aanbieding doen. Retailers zouden daarnaast alcoholvrije en energie-arme dranken kunnen promoten. Terug naar de ranja, alleen dan twee of drie keer zo verdund met water als aangegeven op het etiket. Dat scheelt weer in de suikerinname. In de bladen kan promotie van water met wat fruit(sap) of groentes voor de smaak en kleur erin. Ik denk dat we langzaam gaan beseffen dat alcohol één van de meest verkrijgbare verslavende dranken is en dat we terughoudend moeten zijn om dat zo te promoten.

Vervanging op de barbecue

Daarnaast de vraag: wat doen we op de barbecue? Er zijn zat gezonde alternatieven zoals goed gekruide aubergine of courgettes die vullend en gezond zijn. De kunstmatige vleesvervangers zijn ook beschikbaar, alleen bevatten die nogal veel zout, omdat dit een goedkope smaakmaker is. Misschien moeten we goede recepten voor het maken van je eigen vleesvervanger promoten. Ik denk aan stevige plantaardige substanties die op het rooster blijven liggen, of eenvoudig en snel op een aluminium velletje gelegd kunnen worden.

Stiekeme energiebronnen

En dan al die sausjes nog. De stiekeme energiebronnen van een avondje barbecue. Ongezien zorgen deze vaak voor een hoge inname van energie en suiker. Ik pleit voor een promotie van frisse, op magere yoghurt gebaseerde sausjes, zoals ze die in landen rond de Middellandse Zee kennen. Weinig of geen vet en wel een frisse smaak. Zo komen we denk ik wel goed de zomer door en hoeven we komende winter minder te werken aan gewichtsverlies om in 2024 weer in onze badkleding te passen. Retailers, zet ’m op!

Snel delen

Afbeelding
Léon Jansen

Strategisch adviseur bij Schuttelaar & Partners

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin