Skip to content

Veehouder Hemmelder: ‘Meer openheid naar leden RFC’

Veehouder Luc Hummelder (47) is (tegen)kandidaat voor een ledenraadszetel bij FrieslandCampina.

Updated on:
Bedrijven
Interview
Luc Hemmelder hoopt dat hij tot 15 december genoeg stemmen verzamelt voor een zetel. - Foto: Michel Velderman

Luc Hemmelder hoopt dat hij tot 15 december genoeg stemmen verzamelt voor een zetel. - Foto: Michel Velderman

Veehouder Luc Hummelder (47) is (tegen)kandidaat voor een ledenraadszetel bij FrieslandCampina. Hij maakt zich grote zorgen over het volgens hem gebrekkige functioneren van de coöperatie.

Melkveehouder en FrieslandCampina-lid Luc Hemmelder uit het Twentse Tilligte (Ov.) heeft zich als tegenkandidaat verkiesbaar gesteld voor een ledenraadszetel. Tot 15 november kan op hem worden gestemd. Hij wil dat FrieslandCampina zich anders gaat opstellen: “Er moet meer openheid komen naar de leden. We horen te weten wat er echt speelt. Geen halve verhalen of geheimdoenerij meer. Het bestuur moet ook weer luisteren naar de leden, in plaats van andersom.”

Duidelijke verlangens.

“De groep Bezorgde FrieslandCampina Boeren (BFCB), waar ik actief in ben, vindt dat het beter kan. Transparanter, ook eerlijker.”

Dat klinkt stevig.

“Onze ervaring is dan ook niet altijd goed. Steeds als wij bestuurders uitleg vragen, raken ze geïrriteerd, weten ze geen antwoord. Als je doorvraagt, wordt naar Amersfoort gemaild en komt het daar geformuleerde antwoord terug. Bestuurders horen er zelf beter in te zitten, met meer eigen positie en kennis.”

Begrijpelijk punt, maar eerlijker?

“Ze moeten klip en klaar aangeven hoe het bedrijf er financieel voor staat. Nu eens heet het dat bijvoorbeeld het eigen vermogen groot genoeg is – 37% of 38%. Even later is het helemaal anders. Een belangrijke vraag is ook, of eigenlijk dé vraag: waarvoor is het extra geld nodig? Steeds horen we een deel van het verhaal. Is de balans niet sterk genoeg, of willen ze nog meer uitgeven?”

Hoe denken jullie dat het bedrijf er voor staat?

“Dat is niet duidelijk. Men wil dringend meer geld en ze vragen daar voor in te staan met onze obligaties, die omgezet moeten worden naar certificaten. Maar, zijn die even waardevast? Wie vertelt wat de haken en ogen zijn, en of er alternatieven zijn?”

Er moet meer openheid komen naar de leden. We horen te weten wat er echt speelt

Zit vooral het gebrek aan zakelijke helderheid jullie dwars?

“Nee, we voelen ons op meer punten voor de gek gehouden. Begin november 2019 begonnen we als BFCB, en kregen we massale bijval van leden. Een van onze punten toen was de verplichte KoeMonitor. Het bestuur beloofde toen dat er geen stemming over zou komen. Klopt, er kwam wel een korting van 25% bij niet voldoen aan de eisen.”

De (tegen)kandidaatstelling. Hoe is die begroet?

“Van collega-leden krijg ik veel positieve reacties. Vanuit het bestuur is het vooral stil. Ik ben benieuwd hoe de stemming uitpakt… maar dat is ook zoiets: vraag ik naar de stemprocedures en de borging, of er bijvoorbeeld een notaris meekijkt…. Niemand geeft duidelijkheid. Herstel van vertrouwen en terugbrengen van transparantie zijn echt nodig, daar wil ik aan werken. Net als aan trots zijn op onze coöperatie met een goed verdienmodel en een gezond perspectief voor onze familiebedrijven.”

Snel delen

Afbeelding
Klaas van der Horst

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin