Veel animo voor groene obligaties Arla

11-05 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Zuivelconcern Arla heeft op de Zweedse financiële markt groene obligaties ter waarde van € 148 miljoen geplaatst.

Het bedrijf wil met de opbrengst diverse maatregelen nemen om de klimaatdoelstellingen te realiseren. Dat heeft de onderneming dinsdag 11 mei laten weten. Het gaat om maatregelen in de sfeer van biovergisting, optimalisering van het energieverbruik, afvalwaterbehandeling en andere kringloopinitiatieven in de 60 fabrieken. Arla mikt op een reductie van de CO2-emissie met 30% in 2030 en een CO2-neutrale status in 2050.

Belangstelling obligaties Arla

De obligaties met een variabele rente krijgen een notering in Ierland, maar zijn gewaardeerd in de Zweedse valuta. De bedrijfsobligatiemarkt in Zweden is voor Arla aantrekkelijk vanwege de grote omvang en de naamsbekendheid van de onderneming in dit land. De belangstelling voor de obligaties was aanzienlijk. De inschrijving werd vier keer overtekend, meldt het bedrijf, onder meer door pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen. Vorige week maakte het tegen de achtergrond van zijn klimaatambities bekend direct elektriciteit te willen gaan betrekken van leden-melkveehouders met windturbines en/of zonnepanelen.

Ondanks de lage basisrente is financiering van bedrijven niet makkelijker geworden. Lees meer over (alternatieve) financiering op de themapagina

Verseput
Wim Verseput Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.