Doorgaan naar artikel

Vion Duitsland en Edeka breiden project strovarken uit

Vion Duitsland en Edeka Südbayern breiden het strovarkensproject uit.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Er is een aanvullende bonus van € 40 per geslacht varken als toeslag voor gebruik van stro. - Foto: Henk Riswick premium

Er is een aanvullende bonus van € 40 per geslacht varken als toeslag voor gebruik van stro. - Foto: Henk Riswick

Vion Duitsland en Edeka Südbayern breiden het strovarkensproject uit.

Het project Strohschweinen van Vion Duitsland en Edeka Südbayern loopt zo goed dat het aantal slachtingen eind dit jaar met 50% moet groeien naar 750 slachtvarkens per week. Dit maakt Vion bekend. Reden voor de uitbreiding van het project ligt in de toenemende vraag.

Consument bereid om te betalen voor dierenwelzijn

In 2019 begonnen beide partijen het programma Strohschweinen waarin varkens in strostallen gehouden worden. Deze varkens worden regionaal geslacht en vermarkt. Duitse consumenten gaven in een recente enquête aan meer geld te willen betalen voor vlees van dieren die op diervriendelijke wijze gehouden worden in een systeem dat ook beter is voor boer en milieu. Dat leidt in de deelstaat Beieren nu daadwerkelijk tot meer afzet van vlees van op stro gehouden varkens. De Beierse consument heeft sowieso een sterke voorkeur voor regionaal geproduceerde voedingsmiddelen.

Contract met vaste prijs

Vion ziet nu mogelijkheden om het huidige aantal van 18 varkenshouders uit te breiden. Gezien de huidige slechte marktomstandigheden is het programma interessant voor nieuwe varkenshouders. Vooral omdat er gewerkt wordt met contracten met een looptijd van 2 jaar. De afzet is gegarandeerd en er geldt een permanente minimumprijs van € 1,45 per kilo. Tevens is er een aanvullende bonus van € 40 per geslacht varken als toeslag voor regionale productie, gebruik van stro en extra dierenwelzijn. Om deel te kunnen nemen moet een varkenshouder de stal ombouwen naar de eisen van haltungstufe 3 van Initiative Tierwohl. De varkens hebben 40% meer ruimte dan in traditionele stallen en krijgen geen voer met genetisch gemanipuleerde grondstoffen.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin