Doorgaan naar artikel

Vleessector Australië in de knel door corona

Geüpdatet op:
Business
Achtergrond
Landbouwminister David Littleproud heeft inmiddels spoedoverleg gehad met zijn collega’s uit de diverse staten om de problemen te bespreken. Foto: ANP

Landbouwminister David Littleproud heeft inmiddels spoedoverleg gehad met zijn collega’s uit de diverse staten om de problemen te bespreken. Foto: ANP

Na enkele jaren van droogte heeft de Australische rundveehouderij moeite om weer op stoom te komen in de productie van rundvlees. De vleessector heeft bovendien te maken met de gevolgen van de oplaaiende coronacrisis in de staat Victoria.

De export van rundvlees vanuit Australië daalt dit jaar naar verwachting met 17% tot 1,02 miljoen ton. De productie van rundvlees neemt volgens schattingen af met 14% tot 2,06 miljoen ton. De opbouw van de nationale kudde verloopt moeizaam. Veel koeien zijn geslacht en de export van levende runderen was fors.

Zwaardere dieren produceren

Volgens analist Adam Cheetham van Meat & Livestock Australia blijft het aanbod van rundvlees dit jaar fors onder het niveau van vorig jaar, maar is er ook reden voor optimisme. Het gemiddelde gewicht van de geslachte runderen ligt in 2020 gemiddeld op 294 kilo per karkas, 4% hoger dan in 2019. “Dit toegenomen gewicht, geholpen door gunstige weersomstandigheden, helpt de afname aan productie te beperken”, stelt Cheetham. Met goede vooruitzichten op het gebied van voeder, lage voorraden en historisch hoge prijzen zijn rundveehouders in staat om zwaardere dieren te produceren.

Hoewel de onzekerheid van de coronacrisis boven de sector hangt, zijn gunstige prijzen en goede regenval een aanmoediging voor rundveehouders om hun kuddes op te bouwen. Cheetham verwacht wel een afvlakking van de prijzen. Maar ze blijven op een uitzonderlijk hoog peil, denkt hij.

Transport beperkt

De coronacrisis in Victoria blijft echter de gemoederen bezighouden. Zo is transport lastiger door de gedeeltelijke sluiting van staatsgrenzen. Boeren met bedrijven die zich uitstrekken over twee staten, krijgen maar met moeite vergunningen om de grenzen over te gaan. Ook werknemers zijn in veel gevallen uitgesloten van werk in een buurstaat. Daar komt bij dat tenminste 345 infecties in de staat Victoria zijn gelinkt aan vleesverwerkende bedrijven. Er zijn elf bedrijven getroffen.

Dit is een virus dat in de gemeenschap wordt doorgegeven, niet een probleem van de vleesindustrie

Landbouwminister David Littleproud heeft inmiddels spoedoverleg gehad met zijn collega’s uit de diverse staten om de problemen te bespreken. New South Wales heeft nu de grenscontroles voor seizoenwerkers versoepeld. Topman Patrick Hutchinson van de Australische Vleesindustrie Raad vindt dat de vleessector ten onrechte de schuld krijgt van de toename van het aantal besmettingen in Victoria en nu met een stigma worstelt. “Dit is een virus dat in de gemeenschap wordt doorgegeven, niet een probleem van de vleesindustrie of een kwestie van voedselveiligheid”, maakte hij duidelijk.

Coronabesmettingen

Het slachthuis van het bedrijf JBS Australia in Brooklyn noteerde 76 gevallen van coronabesmettingen en moest worden gesloten. Ook de Australian Lamb Company in Colac, dat wordt gelinkt aan vijftig besmettingen, is tijdelijk dicht gegaan. Pas na een grondige reiniging mogen vleesbedrijven hun deuren weer openen.

Premier Daniel Andrews van Victoria ziet voorlopig niets in een tijdelijke sluiting van alle vleesverwerkende bedrijven in zijn staat. “Dat is niet het advies dat ik heb gekregen”, zei hij. “Als we meer uitbraken zien, dan is elke optie nog mogelijk. Maar op dit moment zien we hiervan af.”

Snel delen

Image
René Groeneveld

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin