VLIF steunde in 2020 vooral duurzame investeringen

Installatie van zonnepanelen op een staldak. 80% van de steun die Vlif uitkeerde ging naar energiebesparende maatregelen. - Foto: Henk Riswick
Installatie van zonnepanelen op een staldak. 80% van de steun die Vlif uitkeerde ging naar energiebesparende maatregelen. - Foto: Henk Riswick

80% van de steun die het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) vorig jaar uitkeerde, ging naar investeringen die bijdragen aan verduurzaming van de productie. Dat meldt nieuwswebsite Vilt.

Boeren en tuinders bleven vorig jaar investeren, blijkt uit het jaarverslag van het VLIF. Op nummer 1 staan energiebesparende investeringen. Agrarisch ondernemers dienden 17.051 investeringen in, goed voor € 701 miljoen. Hiervan werden 15.733 investeringen geselecteerd voor ondersteuning, waarvan 5.000 projecten vorig jaar effectief werden uitgevoerd met een Vlaamse ondersteuning van € 31 miljoen.

Na de energiebesparingen (24% van de steun) wordt de top 5 gecompleteerd door investeringen voor automatisering (13%), emissiereducerende technieken (12%) en investeringen in waterkwaliteit en -kwantiteit (8%) en dierenwelzijnsinvesteringen (5%).

Ook jonge landbouwers die een landbouwbedrijf willen overnemen, krijgen een financieel duwtje in de rug. In 2020 werden 170 dossiers ingediend voor overnamesteun, waarvan er 128 werden goedgekeurd (goed voor € 6,62 miljoen steun).

Vos
Petra Vos RedacteurBeheer