Voedingsbedrijven betalen weer meer voor suiker

09-06 | |
Magazijn voor de opslag van suiker. Begin deze week tikte de suikerprijs bijna $ 600 aan, de hoogste prijs sinds oktober 2016. - Foto: Koos Groenewold
Magazijn voor de opslag van suiker. Begin deze week tikte de suikerprijs bijna $ 600 aan, de hoogste prijs sinds oktober 2016. - Foto: Koos Groenewold

Levensmiddelenproducenten in de EU betalen steeds meer voor voedingssuiker.

De Europese Commissie (EC) berekent voor april een gemiddelde verkoopprijs van € 446 per ton. Dat is € 3 meer dan in maart en het is de vijfde maand op rij dat voedingssuiker duurder werd. De prijs van voedingssuiker in de EU is de hoogste sinds september 2017. Voedingssuiker is in april 13% duurder dan een jaar geleden.

De Europese Commissie berekent sinds juli 2006 iedere maand de gemiddelde verkoopprijs die suikerproducenten in de EU in rekening brengen bij de levensmiddelenfabrikanten. De prijzen worden twee maanden later gepubliceerd.

Drie suikerregio‘s

De EC hanteert drie suikerregio’s. Er zitten grote verschillen in suikerprijs tussen de regio’s. In regio 2, met de grote suikerproducerende lidstaten in West-Europa waaronder Nederland, kostte suiker in april gemiddeld € 436 (+ € 0 ten opzichte van maart). In regio 3 (de suikerimporterende lidstaten in Zuid- en Oost-Europa) is suiker het duurst met een gemiddelde verkoopprijs van € 526 (+ € 4). In regio 1 (Midden- en Noord-Europa) kostte suiker in april € 440 (+ € 11).

Duurdere olie, duurdere suiker

De Europese levensmiddelenproducenten hebben in mei waarschijnlijk weer meer voor de suiker betaald. De termijnmarkt in Londen noteerde begin mei voor het eerst aflopende suikercontract rond $ 520 per ton. Dat liep op naar $ 575 eind mei. Nu noteert Londen rond $ 563. Begin deze week tikte de suikerprijs bijna $ 600 aan, de hoogste prijs sinds oktober 2016.

De suikerprijs wordt vooral opgedreven door de gestegen olieprijs, waardoor steeds meer geld wordt verdiend aan de productie van ethanol uit suiker. Analisten stellen dat de olieprijs en daarmee ook de suikerprijs, alleen zal dalen bij een wereldwijde economische krimp.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur


Beheer