Skip to content

Voedingsdeskundige: bewerk voedsel alleen functioneel

De voedselproductie zal anders moeten dan nu gebeurt, zegt voedingsdeskundige Nard Clabbers.

Onbewerkte voeding is een gezonde keuze. - Foto: Canva

Onbewerkte voeding is een gezonde keuze. - Foto: Canva

Voeding moet gezonder, want dat wil de consument. Daaraan moeten de voedingsmiddelenbedrijven zich conformeren. Kansen zijn er volop. Dat is een conclusie van de conferentie Food as Medicine.

Te bewerkte voeding wordt niet als gezond beschouwd. De voedingsmiddelenindustrie behoudt zeker bestaansrecht, maar de productie zal anders moeten dan nu gebeurt. Dat zegt voedingsdeskundige Nard Clabbers, terugblikkend op de door hem gepresenteerde conferentie Food as Medicine Summit Europe.

Voeding als medicijn wordt door veel partijen gezien als een heel belangrijke manier om ziekten te voorkomen en genezen. Dit thema is eind februari twee dagen aan de orde geweest in de online conferentie, die volgend jaar weer op locatie wordt gehouden, hoopt Clabbers. Hij werkt bij Happ, een digitaal platform voor persoonlijk voedingsadvies.

Chips; minder, maar wel lekker

Als gezond eten en drinken steeds meer mainstream wordt, is er dan nog plek in de winkelschappen voor borrelnootjes en cola? Chips eten in 2030? Clabbers stelt: “Natuurlijk wel, maar niet zo veel als nu. En graag wel met zout, dat moet lekker blijven.”

Feit is dat consumenten steeds bewuster en mondiger worden als het op voeding aankomt. Ook wordt voeding steeds serieuzer genomen als middel om ziekten te voorkomen of genezen of om een bepaald doel te behalen. Wat dat betreft vervullen topsporters een voorbeeldfunctie, ziet Clabbers. “Zij eten echt met een fysiek doel en zijn meestal heel gezond, mits ze doorslaan en te obsessief met voeding bezig zijn natuurlijk.”

Clabbers voorziet dat de gewone burger ook steeds gezonder gaat eten, omdat die het nut ervan in ziet. Of omdat medici het adviseren, want daar dringt voeding als medicijn ook steeds verder door.

DNA zegt niet alles

Opmerkelijk in de conferentie was de Britse eeneiige tweeling, Lisa en Alana Macfarlane, die meedeed aan een darmproject. “Vroeger werd ervan uitgegaan dat DNA alles zei over je gezondheid”, zegt Clabbers daarover. “Nu weten we beter en dat bewees de tweeling. De vrouwen bleken namelijk helemaal niet hetzelfde te reageren op voeding. Dat heeft alles te maken met je microbioom; alle kleine organismen die leven in het spijsverteringsstelsel.”

De dames zijn hierdoor zo gefascineerd geraakt van darmgezondheid dat ze het bedrijf The Gut Stuff hebben opgericht, met tips en producten voor een gezonder spijsverteringssysteem. “Dit is de toekomst van gezondheidszorg”, zegt Lisa Macfarlane. “Wij zijn het levende bewijs van het nut van gepersonaliseerde voeding.”

Worsteling in foodsector

Waar de meeste betrokkenen het wel over eens zijn, is dat onbewerkte voeding het meest gezond is, zegt Clabbers. “Dan zie je wel de worsteling bij de grote producenten zoals Unilever en Pepsico. Die moeten die gezondheidstrends vertalen in hun producten. Daar zijn ze volop mee bezig. Bijvoorbeeld sportdrank die precies aanvult wat je als sporter nodig hebt. Prima om te combineren met een dieet met voedingsmiddelen die weinig zijn bewerkt. Hier zit wel een spanningsveld tussen wat de voedingsgeleerden zeggen en wat de grote bedrijven maken. Ook zullen mensen minder gaan eten, dat is gezonder. Daar moet ook op worden ingespeeld. Functioneel bewerkt heeft toekomst, denk ik. Alleen bewerken als het echt nodig is. Niet brood zouter maken, omdat het anders aan de machine blijft kleven. Pas de machine gewoon aan.”

Consument kiest zelf

Er is altijd business in voeding, daarvan is Clabbers overtuigd. “Mensen eten elke dag. Ik denk alleen niet dat een consument ongezonde voeding wil kopen voor zijn gezin. Mensen worden keuzebekwamer. De voedingsmiddelenbedrijven moeten met hun klanten meegroeien. Het is een kwestie van vraag en aanbod en de wens van de consument is daarbij steeds sturender.”

Dus niet meer om vier uur poedersoep, maar een reep met alle inhoudsstoffen die je op dat moment nodig hebt om te voorkomen dat je ongezond gaat snacken.

Snel delen

Petra Vos
Petra Vos

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin