Skip to content

Voor het eerst kweekvlees gegeten in Nederland

De eerste kweekvleesproeverij in Nederland heeft plaatsgevonden.

Afbeelding

Prins Constantijn, Ira Van Eelen (dochter van kweekvlees-pionier Willem Van Eelen) en Ron Blaauw (chef kok) zijn proefpanel voor de eerste proeverij van gecultiveerd vlees, bij Meatable. Foto: ANP

De eerste kweekvleesproeverij in Nederland heeft plaatsgevonden. Het was voor het eerst dat er in de EU legaal gecultiveerd vlees is gegeten.

Meatable heeft zijn producten mogen voorschotelen aan een klein aantal mensen onder strenge voorwaarde. Het Leidse bedrijf maakt kweekvarkensvlees en heeft nog geen toelatingen om het te mogen verkopen. De aanwezige moesten voor het eten eerst tekenen dat ze geheel op eigen risico het worstje consumeerde.

Proeverij voor markttoelating

De kweekvleesproeverijen hebben even op zich laten wachten. In augustus 2023 maakte het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bekend dat Nederland het organiseren van proeverijen toestond. Hiervoor moest wel eerst beoordeeld worden of het veilig was om kweekvlees te proeven. De kweekvleesbedrijven willen hun producten eerst aan personen laten proeven, voordat ze een markttoelating aanvragen bij de EU. De proeverijen zijn bedoeld om meer te weten te komen over smaak-, geur- en textuurbeleving.

De proeverij is overigens niet de eerste op het Europese continent. Die eer gaat naar IJsland waar in februari van dit jaar al gecultiveerd vlees geproefd mocht worden.

In drie landen ter wereld is het mogelijk om kweekvlees te verkopen: Singapore, de Verenigde Staten en Israël. Hier hebben kweekvleesproducenten en toelating gekregen voor hun producten. Meatable en Mosa Meat hebben beide een procedure lopen in Singapore om daar hun kweekvlees te mogen verkopen. Beide bedrijven verwachten dat ze daar eerder een toelating krijgen dan in de EU. Zover bekend zijn er nog geen Novel food-aanvragen gedaan in de EU.

Lees meer over de productie van kweekvlees

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin