Doorgaan naar artikel

Vooruitzichten pluimveevleesmarkt verbeteren

Foto: Jan Willem Schouten

Foto: Jan Willem Schouten

Na een zeer uitdagend kwartaal verbeteren nu langzaamaan de vooruitzichten voor de wereldwijde pluimveevleesindustrie.

Wel blijft de handel in pluimveevlees zeer competitief, zo meldt Rabobank in zijn laatste internationale kwartaalrapportage.

Grote uitdagingen

De sector heeft te maken met grote uitdagingen door marktverstoringen vanwege Covid-19, hoge en volatiele voerprijzen, vogelgriepuitbraken op het Noordelijk halfrond en enkele landen die bovendien te maken hebben met Afrikaanse varkenspest.

Foodservice

Maar Rabobank verwacht dat nu landen hun foodservicesectoren weer openen, de pluimveevleesindustrie op weg is naar herstel. Dit aangezien meer dan een derde van de wereldwijde pluimveevleesconsumptie is gelinkt aan de foodservice. Als gevolg daarvan zullen de voorraden wereldwijd gaan afnemen, wat de wereldhandel zal helpen.

In bepaalde landen, zoals de Verenigde Staten, Mexico en Japan, is de marktsituatie al sterk verbeterd; daar waar het beste het aanbod is afgestemd op de huidige marktsituatie. In andere regio‘s, waaronder Europa maar ook Zuid-Afrika en Thailand, blijft overaanbod nog wel een probleem.

Aanbod zeer gedisciplineerd laten groeien

Nan-Dirk Mulder, senior analist dierlijke eiwitten bij Rabobank, constateert: “Voor producenten is het essentieel om in de eerste helft vann 2021 het aanbod zeer gedisciplineerd te laten groeien. Daarnaast zijn essentieel: focus op de kosten bij inkoop, een efficient productieproces en efficient voer, en zorgen goed voorbereid te zijn op grote schommelingen aan de vraagkant door corona-gerelateerde overheidsbesluiten”.

Beheer
WP Admin